Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk världsstjärna är född

/
  • Nytänd svensk stjärna i Hollywood. Noomi Rapace ”stjäl” ”Prometheus” i några skräckartade scener.

Förlösningen av en ”baby” i magen på forskaren Elisabeth Shaw tillhör onekligen den läskigare avdelningen av det som visats på en bioduk.

Annons

Snacka om kejsarsnitt! Jag har sett värre obehagliga scener, men detta är tillräckligt (och kan nog inte rekommenderas för gravida). Scenen lär väl bli kultförklarad i paritet med exempelvis djävulsutdrivningen i ”Exorcisten” – eller på närmare håll då John Hurt befriades från sitt lilla rymdmonster i ”Alien”, originalet.

Elisabeth Shaw spelas av den i Hollywood nytända stjärnan Noomi Rapace och hon gör det med bravur. Regissören Ridley Scott visste vad han gjorde när han till omgivningens förvåning engagerade Noomi i denna huvudroll. Tänk att hennes namn rullas upp som nummer 1 i förtexterna, inte utan att man känner sig en smula stolt som svensk.

Noomi Rapaces målsättning inför sin rollgestaltning var att göra Elisabeth Shaw stark, tålmodig, helt och hållet mänsklig och jordnära (!) vilka bryderier hon än råkar ut för. Det håller från början till slut och hon lär med sin fantastiska utstrålning ha öppnat hur många dörrar som helst i filmvärldens Mecka.

Nog med patriotism. Rymdresan med ”Prometheus” till främmande planet är inte särskilt skrämmande, däremot spännande och fascinerande på ett alldeles påtagligt sätt. Fotot eller bilderna, om än skapade på konstgjort sätt, kittlar på ett angenämt vis och jag skulle tro att den tjusigt scenografiska filmen fungerar lika bra utan 3D-tekniken vars effekter inte sällan överskattas.

Filmen speglar oron för det okända och berör de eviga existentiella frågorna om hur livet på jorden uppkom, varifrån människan uppstod och vad som händer när vi dör.

Tänk att det var 33 år sen Ridley Scott, nu 74 år, inledde ”Alien”-serien. Nu är han tillbaka i framtiden men påstår inte att han med ”Prometheus” knyter ihop säcken utan beskriver den som ett fristående rymdäventyr år 2089. Men visst känns släktskapet nära och Noomi Rapace skulle kunna vara en dotter till Sigourney Weaver, vilket inte säger lite.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons