Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bedårande barn av sin tid

/
  • Ur den unge Colin Clarkes (Eddie Redmayne) perspektiv. Då berättar ”My Week With Marilyn” om den kaotiska inspelningen av ”Prinsen och balettflickan”, där Marilyn Monroe drev alla inblandade till vansinne med sina divalater.Foto: Scanbox entertainment

Marilyn Monroe, f´låt Michelle Williams, ger här feelgoodfilmen ett ansikte – och vilket ansikte sen!

Annons

Tolkningen av den legendariska Hollywood-stjärnan är makalöst imponerande och jag kan tänka mig att det kommer att hagla utmärkelser över denna otroligt porträttlika skådespelerska framöver. Redan är hon nominerad till Golden Globe-galan och kanske blir hon het på Oscarsgalan också, vilket torde vara med all rätt.

Vem var Marilyn Monroe? En bimbo eller en smart tjej – delade meningar. Uppvaktad och vaktad – javisst. Lycklig ibland, olycklig, naiv och skör desto oftare och därför nyckfull och neurotisk med vad man kallade divalater i stället för den brist på självförtroende som hon torde haft inombords.

Hon ville av allt att döma både vara en firad stjärna och längta efter ett vanligt känsloliv. Hennes drogberoende får ingen framträdande roll i denna tämligen snälla skildring.

På så sätt är den här storyn, baserad på den unge Colin Clarkes (utmärkt spelad av Eddie Redmayne) dagboksanteckningar om händelsena under den vecka han slumpartat blev den labila superstärnans förtrogne. 1956 reste Marilyn till London för att spela mot och ta regi av den ytterst krävande Laurence Olivier i ”Prinsen och balettflickan”. Denne ville bli en filmstjärna och nöjde sig inte med att vara en teaterns gigant. Clarke var tredje regissörsassistent (vilket är detsamma som en simpel passupp) men slog alla med häpnad genom att plötsligt vinna Marilyns hjärta, eller om det nu var en tillfällig flirt.

Marilyn Monroe var ett bedårande barn av sin tid, som Karl Gerhard skulle ha uttryckt det. Efter inspelningarna i London for hon hem till Hollywood och gjorde sin bästa film någonsin, ”I hetaste laget”.

Michelle Williams är den stora behållningen i detta nedslag av en superkort period i legendens liv och i vanlig ordning gör skickliga brittiska skådisar som Kenneth Branagh (Olivier) och Judi Dench sitt till för att höja filmens underhållningsvärde. Värt att se, värt att glömma… En parentes i den fantastiska sagan om Marilyn Monroe som alltför tidigt lämnade jordelivet.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons