Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fint växa-upp-drama

/
  • Jens Liens ”Revolt”. Här byter familjen glatt ut Jesus mot bananer på julafton.

I ”Tillsammans” skildrade Lukas Moodysson en brunmurrig och proggig tid i den svenska historien.

Annons

I ”Revolt” gör Jens Lien, en av Norges viktigaste filmare, ett nedslag i ungefär samma period med ett fint växa-upp-drama.

Det var en tid då Coca-Cola omnämndes som ”kapitalismens svarta guld” och då det ansågs mysigt att ta med barn på nudistläger. I en norsk förort växer Nikolaj upp med sin lillebror och sina hippieföräldrar. Han är precis i gränslandet mellan barn och ungdom och börjar snegla mot punken som potentiell identitetsskapare.

Men hur revolterar man mot en föräldrageneration som inget hellre vill än att kidsen ska göra uppror, och som till och med faller in i demonstrationerna med friskt humör?

Ibland känns brytpunkten mellan 1970- och 1980-talet som ett liv som på en annan planet. Men precis som nu skapar naturligtvis traumatiska händelser stora sår i själen. Och det drabbar Nikolaj och hans pappa, på olika sätt, när mamman dör i en olycka.

Även om pappan var motsatsen till en curlingförälder redan innan, går det verkligen utför när han hamnar i kris. Utlämnad till sig själv blir punken en väg bort från det hemska för Nikolaj men framförallt hamnar han också i en destruktiv spiral.

”Revolt” är i grunden inte särskilt originell men utförandet är gripande och Jens Lien slänger in många små finesser som lyfter helheten till en klart sevärd historia. Unge Asmund Hoeg i huvudrollen har samma kvaliteter som Anton Glanzelius en gång i tiden visade i ”Mitt liv som hund”. Han har en naturlig närvaro och är gullig oavsett om han färgar hårt grönt, tar speed eller sticker en säkerhetsnål genom kinden.

Sven Nordin som den krisande pappan är oslagbart tragikomisk som totalt förvirrad sörjande make och katastrof till pappa. Och när man minst anar det dyker självaste Johnny Rotten upp som en riktig räddare i nöden.

Mer läsning

Annons