Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett olyckligt liv i skuggan av männen

/
  • Sverrir Gudnason spelar rollen som Hugo Alfvén. ­Kompositören som blev förälskad i den gifta Marie Krøyer, spelad av Birgitte Hjort Sörensen.

Man skulle kunna tro att filmen om Marie Krøyer skulle handla om henne, men hon framstår ganska blek. I själva verket handlar filmen mer om de män som styrde hennes liv och hon får också i nutidens historia leva ett liv i skuggan.

Annons

Marie Krøyer var gift med Skagenmålaren Søren Krøyer, han som är den målare som gjort Skagens speciella ljus så världsberömt. Marie var också målare, eller försökte i alla fall att måla i sin ungdom och vem vet vad det kunde ha blivit av henne om hon hade fortsatt med måleriet. Som så många andra kvinnor som gifte sig med konstnärer slutade hon måla. Hon blev i stället Søren Krøyers berömda vackra modell på målningarna och mor till hans barn och ledare av hushållet och festerna.

Ett olyckligt liv fick hon, den vackra Marie, med en periodvis galen make som satt på hospital och som var lynnig och våldsam även innan han fick sina skov.

När Marie mötte den notoriske kvinnokarlen, den svenske kompositören Hugo Alfvén, hoppades hon på ett bättre liv, men så blev det inte. Hon hamnade så småningom i Dalarna och på Zornmuseet i Mora kunde man för några år sedan se några av hennes målningar, de målningar som Krøyer gör så mycket narr av i filmen.

Søren Sætter-Lassen spelar Krøyer med en kuslig nerv, medan Marie knappt får någon annan personlighet än hunsad fru. Och Sverrir Gudnasons tolkning av Alfvén framstår som en anakronism, en hippie i stärkkrage och väst.

Regissören Bille August är mer intresserad de stora männen i historien och ger inte Marie den plats hon borde ha fått i en film med hennes namn.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons