Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiskt skådespeleri

/

Annons

Efter regissören Joel Schumachers flopp med ”Batman & Robin” från 1997 med George Clooney i rollen som läderlappen så kändes Batman-konceptet rätt dött. Filmen var ett löjligt spektakel med en bedrövlig rollsättning.

När Christoper Nolan visade intresse av att återbesöka den bevingade hjältefiguren på 00-talet var det med ett annorlunda tillvägagångssätt mot sina moderna föregångare av Tim Burton och Joel Schumacher. Christian Bale fick gestalta en Batman som visade mycket mer rädsla och brottades med ett större mörker. Första filmen ”Batman begins” från 2005 blev genast en succé och uppföljaren ”The Dark Knight” tre år senare drog in över en miljard dollar. Så förväntningarna inför Nolans avslutande del i trilogin har varit enormt höga och har endast dämpats av de tragiska händelserna i Colorado förra veckan.

Åtta år har passerat sedan händelserna i den senaste filmen och Gotham har blivit kvitt den organiserade brottsligheten. Bruce Wayne har skrinlagt sitt alter ego och lever nu som en eremit, orakad och halt, i sitt enorma gods. Status quo bryts av att en 16-årig pojke hittas död vid en utmynning av stadens kloaker och Bruce Wayne tvingas att ta upp sin fallna mantel.

Som motsvarighet till Heath Ledgers briljanta och psykotiska gestaltning av Joker i ”The Dark Knight” ser vi här Tom Hardy som Batmans fiende Bane och i rollen som Catwoman ser vi Anne Hathaway.

Även om den bakomliggande historien om den genomonde Bane inte riktigt förmår engagera så är skådespelandet till stora delar fantastiskt. Tyvärr är det just de nya rollfigurerna som inte riktigt levererar. Hardy, Hathaway och Marion Cotillard lämnar inte riktigt samma avtryck som Ledger gjorde. Tur då att Morgan Freeman och Michael Caine på ren och gammal erfarenhet leverar sina roller oklanderligt medan Christian Bale fortsätter att utforska Bruce Waynes tvivel och mörker på ett övertygande sätt. Att han måste förställa sin röst en aning fånigt som Batman får man leva med.

Den sista halvtimmen av filmen är dock ren njutning. Nolan hinner här klämma in en mängd svängningar i historien och ett knippe hisnande actionscener. Slutbetyget blir därmed med beröm godkänt. Trilogin som helhet utgår därmed som en av de allra bästa superhjälte-skildringarna någonsin.

Mer läsning

Annons