Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarkt med ­fjäderfän i centrum

/

Annons

Relativt nykläckta papegojan Blu råkar av en händelse hamna i kalla Minnesota hos lilla Linda. Ett antal år senare är både fågeln och matte fullvuxna, och då visar det sig att Blu är den siste hanen i sin art. Därefter bär det raskt iväg till rötterna i Brasilien där en partner till honom lär vänta. Liksom äventyret för övrigt. För väl på plats hamnar Blu både i djungeln och i händerna på lindrigt begåvade djursmugglare innan trådarna knyts ihop och idyllen blir tämligen fullständig.

Det görs en stor sak i marknadsföringen av att filmbolaget och regissören bakom ”Ice Age”-trilogin även skapat ”Rio”, men med det sagt vill jag inte direkt påstå att dessa två skapelser är så extremt starkt besläktade med varandra. Filmen med fjäderfäna i centrum ter sig överlag såväl snällare som mer actionbetonad än rullarna med ”Scrat och gänget”. Samtidigt framgår det med all önskvärd tydlighet att Rio inte alls är lika humoristisk och slapstickorienterad.

Å andra sidan är de fartiga inslagen i ärlighetens namn ganska häftiga, men helheten ger trots det ett väl präktigt intryck. Jag saknar den kvicka dialogen och de knäppa infallen från ”Ice Age”. Att sedan ”Rio” ytligt sett både är snyggare och mer färgsprakande är en annan sak. Vid en jämförelse drar denna högtflygande historia ändå det kortaste strået.

Peter Elisasson

Mer läsning

Annons