Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen förändrade Jennifers liv

/

”Hungerspelen” är ett av det senaste årtiondets största litterära fenomen.

Annons

När denna dystopiska berättelse nu blivit film, riktas uppmärksamheten mot 22-åriga Jennifer Lawrence i huvudrollen.

– Det var lite skrämmande att tacka ja, eftersom jag förstod att detta kommer att förändra mitt liv, säger hon till TT Spektra.

”Hungerspelen” är en boktrilogi skriven av Suzanne Collins. Handlingen utspelas i ett framtida USA. En gång varje år skickas två tonåringar, en pojke och en flicka, från tolv olika distrikt ut i vildmarken för att bekämpa varandra till döds.

Den zon den överlevande kommer från belönas. När Katniss, en 16-årig flicka från distrikt 12, ser hur hennes lillasyster blir uttagen anmäler hon sig själv som frivillig för att rädda systern.

De tre böckerna – fortsättningen heter ”Fatta eld” och ”Revolt” – har sålts i mer än 20 miljoner exemplar världen över.

När nu första boken blir film – under amerikanska originaltiteln ”Hunger Games” med svensk biopremiär i kväll – är hysterin total. Varför har ”Hungerspelen” blivit ett sådant fenomen?

– Därför att Katniss är en fantastisk rollfigur att få följa med genom de tre böckerna. Hon är en modern Jeanne d’Arc. Modig, sårbar, en ledare, en symbol, en kämpe. Det är lätt att förstå att hon fascinerar. Och hela berättelsen är en fasansfullt otäck reflektion kring det samhälle vi lever i. Böckerna går mycket djupare än vad det mesta gör, säger Jennifer Lawrence.

Att Katniss anmäler sig som frivillig beror inte minst på att hon länge har tjuvjagat och därför vet om att hon är en expert på bågskytte. Detta innebar en mängd extra träning för Jennifer Lawrence.

– Jag tränade massor, inte minst när det gällde bågskytte, klättra i berg och att springa. Jag fick lära mig att springa som en normal människa. Förut såg jag ut som en idiot när jag sprang.

En gång under inspelningen blev hon riktigt rädd.

– Det finns en scen där jag springer genom en brinnande skog. När vi repeterade scenen var allt lugnt, jag kände det skulle gå bra. Men då brann ju ingenting. När vi sedan filmade och det var eld överallt, kände jag inte igen mig, jag såg inte stigen. Då trodde jag under några sekunder att jag skulle dö.

När hon fick erbjudandet om rollen hade hon redan läst de tre böckerna.

– Jag älskade böckerna och jag ville verkligen ha rollen. Samtidigt var det lite otäckt, eftersom jag var van att bara göra independentfilmer och jag förstod hur stort det här skulle bli.

Om någon tycker sig känna igen Jennifer Lawrence är det med säkerhet från den framgångsrika independentfilmen ”Winter’s Bone” eller från ”X-Men: First Class”. Nu kommer hennes värld att förändras, och hon säger med en suck att hon troligen kommer att tvingas lämna sin lägenhet vid stranden i Santa Monica och flytta till ett mer skyddat boende.

– Men jag är inte intresserad av Hollywoodlivet. Jag avskyr att gå på fester. Jag är inte intresserad av mode. Jag vill vara hemma och krypa upp i soffan med min katt. Och jag är inte intresserad av droger.

Mer läsning

Annons