Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk sisu bakom film om nazister på månen

/

”Iron Sky” är den största finska filmsatsningen någonsin. Resultatet är en satirisk science fiction-film om nazister på månen.

Annons

– Det var en så galen idé att vi bara måste göra den, säger producenten Tero Kaukomaa.

Finska filmarna Timo Vuorensola och Tero Kaukomaa har börjat andas ut. Den lätt bisarra idén att sätta övervintrade nazister på månen, som naturligtvis föddes i en bastu, ser ut att bli en stor framgång. Med Finlands största filmbudget någonsin, motsvarande 66 miljoner kronor, var det mycket som stod på spel.

– Även om det är mycket pengar så är det egentligen ingenting i sci-fi-sammanhang. Att vi lyckades beror på den finländska jävlar anamma-andan, säger producenten Tero Kaukomaa.

Den finska sisun, snygga effekter och ett roligt, referensspäckat manus på engelska och tyska har gått hem, inte bara i Finland. ”Iron Sky” är såld till 80 länder och har redan setts av över 250 000 i Europa.

Det glädjer inte minst alla de fans och privata investerare som har satsat pengar, totalt nio miljoner kronor, i filmen genom så kallad crowdfunding.

– Det räddade oss ett par gånger då produktionen var nära att lägga ner. Nu ser det ut som att alla kommer att få tillbaka pengarna med vinst, det är fantastiskt.

Att inkludera fansen var en uttalad strategi redan på ett tidigt stadium, vilket har varit till stor nytta. Som när de skulle spela in en scen i Frankfurt, med en stor explosion i en folkmassa.

– Vi behövde minst hundra statister men det hade vi inte råd med. Då frågade vi fansen på nätet om de ville åka till Tyskland på egen bekostnad. Inom några timmar hade vi fått fler än 100 svar och så kunde vi filma scenen, säger Timo Vuorensola.

Reaktionerna på filmen har varit likartade världen över, även om tyskarna fokuserar mest på nazisterna och amerikaner antingen blir upprörda eller skrattar åt tolkningen av den amerikanska presidenten i filmen – som är misstänkt lik en viss Sarah Palin.

– Det är inte Sarah Palin, egentligen är hon mer en George W Bush. Tanken var att kombinera dem och skapa den värsta tänkbara presidenten, säger Timo Vuorensola.

Den eviga lockelsen att göra film om nazister förklarar ”Iron Sky”-makarna med potentialen till stor humor, tack vare deras uppblåsthet. Och faktumet att med nazister i handlingen får man effektivt en enkel biljett in i mänsklighetens mörker.

– Men för oss var det väldigt viktigt att skilja på att driva med nazisterna och deras offer. Det är ett medvetet val i filmen att inte gå in på förintelsen, det hade inte fungerat att bara nämna det i en bisats.

Kan vi förvänta oss mer genrefilm från Finland nu?

– Efter Aki Kaurismäki kommer en helt ny generation, det bubblar verkligen, och eftersom hela Norden har den stämpeln hos utländska köpare och distributörer tror jag det blir naturligt att satsa på högkvalitativ sci-fi, skräck och fantasy.

Kan det bli en ”Iron Sky 2”?

– Ja, absolut. Jag har en helt galen idé faktiskt, säger Timo Vuorensola.

Miranda Sigander/TT Spektra

FOTNOT: Filmen hade premiär i Sandviken för två veckor sedan och fick en trea i betyg av vår recensent. Läs hela recensionen på gd.se/nöje/filmrecensioner.

Mer läsning

Annons