Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar i idyllen

/

Till ön Linosa kommer flyktingar som ingen vill se. Men filmen ”Terraferma” – som visas i samband med Europaveckan på 7:an – visar livet bortom semesteridyllen.

Annons

– Det kommer människor i båtar till Europa varje natt och vi måste börja tänka på dem som individer, säger regissören Emanuele Crialese.

Den små sicilianska öarna Linosa och Lampedusa är, med sitt läge i södra Medelhavet, perfekta semesterorter för italienare som vill snorkla, festa och njuta av det turkosa vattnet. Men mitt i turistparadiset pågår ett stort drama. Det handlar om desperata afrikanska flyktingar, som i samma vatten kämpar för sina liv.

Det är en verklighet där frågor om människovärde ständigt ställs på sin spets som skildras i Emanuele Crialeses ”Terraferma”, Italiens Oscarsbidrag som också belönades med juryns specialpris på filmfestivalen i Venedig i fjol.

I ”Terraferma” följer unge Filippo med sin farfar ut på fisketur och hittar en flotte full av medtagna afrikaner. De vet att det är olagligt att plocka upp dem men Filippos farfar lyder havets lagar snarare än myndigheternas. En av de upplockade är en höggravid kvinna, som de gömmer i familjens garage samtidigt som de hyr ut resten av huset till turister. På telefon förklarar Emanuele Crialese att detta inte är ett ovanligt scenario.

– Befolkningen på öarna är i chock. Det kommer människor i nöd i mängder. Det är en stor tragedi som utspelar sig, havet döljer väldigt mycket av det.

Han bor i Rom, men rötterna finns på Sicilien dit han ständigt återvänder i sina filmer. Regissören känner väl till mentaliteten på de små öar som ligger närmare den afrikanska kontinenten än det italienska fastlandet.

– Det är så klart en komplex situation när öborna försöker klara sin egen livhank på turism och turismen minskar på grund av alla flyktingar som skildras så kallsinnigt i medierna.

”Terraferma” är Crialeses andra film på temat. Även ”Den nya världen” handlar om immigranter, då om italienare som åkte till USA i början av förra seklet.

– Människor har i alla tider rört sig över planeten. Jag hoppas att folk som ser mina filmer börjar fundera över hur vi ser på de utsatta människor som kommer hit till Europa. Inte minst nu när vi går igenom en ekonomisk kris och en del ledare försöker peka på dem och säga att det är deras fel. Det är det inte.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons