Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjuden kärlek på blodigt allvar

/
  • Både Atafeh och Shireen får uppleva hur deras lilla, sköra frihet krymps, inte minst då Atafehs bror återvänder hem.

Annons

Filmtiteln ”Förbjuden kärlek” låter så klyschig att dess betydelse nästan går förlorad. Men för tonåriga skoltjejerna Atafeh och Shireen är innebörden blodigt allvar. De lever under så mycket förtryck att den kärlek som gror dem emellan bara är ett av förbuden som de, trots allt, varje dag gör sitt bästa för att trotsa.

Under de heltäckande kläderna och slöjorna bär de kortkorta kjolar, de smyger ut och festar med jämnåriga och trotsar överheten som små ivriga myggor på en idisslande ko. I undersköna fantasier lever de ut sin kärlek och drömmer sig till frihetens Dubai.

Men i verkligheten står de under konstant bevakning, dels av den allvetande moralpolisen och dels i sitt eget hem.

För även om i alla fall Atafeh har haft en överklassuppväxt med progressiva, kärleksfulla föräldrar, som garanterat henne utbildning och viss frihet trots allt, så dras även hennes snara åt när hennes bror återvänder hem från sitt behandlingshem. Han har blivit räddad av religionen och nu ska den praktiseras, på patriarkalt förtryckarvis.

I en subtilt hård scen vägrar han att dela en bit kyckling med sin syster. Vid middagsbordet förklarar han, vänligt men bestämt, att han är ytterst osäker på om hon är smutsig eller ej.

Ur ett svenskt perspektiv, där kvinnohatet bubblar fram i det offentliga då och då, och handlar om gråzoner som ibland kan vara svåra att ta på, är det naturligtvis både skrämmande och provocerande att ta del av de här tjejernas vardag. För huvudpersonerna i det här iranska dramat är livet nämligen upprörande svartvitt och en påminnelse om vikten av att ständigt motarbeta mörka krafter.

Med lite tajtare klippning och färre väl övertydliga inslag hade iransk-amerikanska Maryam Keshavarz långfilmsdebut blivit riktigt gripande bra.

Men det hon har räcker långt, inte minst vann filmen årets publikpris på Sundance filmfestival.

Miranda Sigander/TT Spektra

FOTNOT: På grund av tekniska problem kan The Skin I Live In inte visas detta veckoslut. I stället skickade distributören Förbjuden kärlek till Filmstaden.

Mer läsning

Annons