Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förutsägbar kamp djuren vs människan

/

Det finns barnfilmer som bara vill underhålla och så finns det de som vill lära barnen någonting. Trots att man har ändrat titeln från det tyska originalets "Djurens konferens" till det något mindre pamflettartade "Savannens hjältar" blir det snabbt tydligt att det här är en film i den senare kategorin.

Annons

Surikaten Billy (animerad surikat – vi har sett det förr) lever ett lugnt liv med sina djurkompisar på savannen. Elefanter, lejon och giraffer betar sida vid sida i total harmoni. När savannen drabbas av torka samlas djuren till en konferens för att lösa problemet tillsammans. Orsaken till att vattenhålen sinat visar sig vara ett nybyggt lyxhotell. Resten av filmen är en förutsägbar kamp mellan djur och människa.

Miljöbudskapet i "Savannens hjältar" är tydligt, för att inte säga övertydligt. Förutom att peka på vad människans levnadssätt gör med naturen kritiserar filmen dubbelmoralen i att anordna klimatkonferenser på energislukande semesteranläggningar.

Men det är inte helt och hållet snustorrt. Vackra 3D-panoreringar över vidsträckta savanner och en och annan charmig figur klär budskapet i en underhållande dräkt. Efter att första halvans krystade bihistorier passerat flyter handlingen friktionsfritt fram till det väntade slutet.

Erika Walukiewicz

Mer läsning

Annons