Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full hand för ”The Artist”

/

Som väntat blev den franska stumfilmen ”The Artist” kvällens stora vinnare med fem priser.

Annons

Däremot blev det inga svenska framgångar på den 84:e Oscarsgalan, men Meryl Streep vann sin första Oscar på 30 år.

– Formidable, utbrast den franske skådespelaren Jean Dujardin när han vann Oscarstatyetten för bäste manlige huvudroll i ”The Artist”.

Och formidabel var onekligen kvällen för filmen ”The Artist”, som tog hem priserna i kategorierna bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa regi och bästa originalmusik.

”The Artist”, regisserad av den okände franske regissören Michael Hazanavicius, har haft en strålande galasäsong, med vinster även på Golden globe- och Bafta-galorna. Filmen får svensk premiär den 9 mars.

Martin Scorseses ”Hugo Cabret” vann också fem priser, men bara i tekniska kategorier.

En annan närmast given vinnare var Meryl Streep, som med sin tolkning av Margaret Thatcher i ”Järnladyn” kammade hem kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Därmed vann hon sin tredje Oscar och tackade i sitt tal sin make och sin ”andra partner” sedan 30 år, make-up-artisten J Roy Helland, som belönades med en Oscar för bästa make up för just ”Järnladyn”.

Meryl Streep har varit nominerad hela 17 gånger, men det var faktiskt 30 år sedan hon vann senast.

– Jag var bara ett barn när jag fick min första nominering. Två av de nominerade i kväll var inte ens födda då, sa Meryl Streep på pressträffen efter galan.

Det blev inga svenska framgångar på galan. Max von Sydow fick se sig slagen av Christopher Plummer i kategorin bästa manliga biroll. Plummer hyllade dock sin svenske kollega i tacktalet för ett pris han väntat länge på.

– Jag började öva på det här tacktalet redan när jag kom ut ur min mammas livmoder, sa 82-åringen. Men turligt nog för er har jag glöm det.

Ljudteknikern Bo Persson vann inte för sina insatser i ”The Girl With The Dragon Tattoo”. Inte heller Tomas Alfredsons ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” fick något pris.

Med ”Midnatt i Paris” har Woody Allen fått sin största publikframgång sedan ”Hannah och hennes systrar” på 80-talet och på Oscarsgalan vann han även en Oscar för bästa originalmanus. Sin vana trogen nobbade han dock galan och priset mottogs istället av Angelina Jolie.

Billy Crystal ledde galan för nionde gången. Den sjunkande biljettförsäljningen i USA på senare tid och den allmänt dåliga ekonomin var något han ofta återkom till i sina skämt.

– Njut av kvällen, för det finns ingenting som kan lindra världens ekonomiska bekymmer som att få se miljonärer ge varandra gyllene statyetter, sa han bland annat.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons