Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galasäsongen startar bioåret

/

Hej då James Bond och Olof Palme. Välkomna Tarantino och Hushpuppy. Bioåret 2013 startar med Oscarsglans.

Annons

Fjolåret präglades av James Bond, Olof Palme, superhjältar och framgångsrika Hollywood-svenskar. När det nu är dags att se framåt är vi mitt i galasäsongen och kännetecknande för vinter- och vårrepertoaren är att de största favoriterna inför Oscarsgalan portioneras ut.

Däribland Steven Spielbergs maffiga presidentporträtt ”Lincoln” (25 januari) med Daniel Day-Lewis i titelrollen. Sedan följer Quentin Tarantinos våldsamma ”Django Unchained” (18 januari) och Paul Thomas Andersons kultdrama ”The Master” (1 februari).

Den egensinniga independentfilmen ”Beasts Of The Southern Wild” (11 januari), som utspelas i ett fiktivt post-Katrina-landskap, har redan fått kritiker att jubla. Den nu 9-åriga Quvenzhané Wallis, som spelar huvudrollen Hushpuppy, har också fått Oscarsspekulanter att anteckna flitigt.

På de svenska biograferna kommer vi inledningsvis mest att märka av ”Django Unchained” och musikalen ”Les Miserables”. Det är de filmer som SF bio kommer att sätta upp stort över hela sin kedja.

– I början av vintern är det dem vi har högst förväntningar på. Fram emot sportlovet satsar vi stort på Disneys nya familjefilm ”Röjar-Ralf”, säger Per Mårtensson, programchef på SF bio.

Den starka superhjältetrenden fortsätter också att rulla på. ”Man of Steel” (26 juni) är en ny Christopher Nolan-producerad Stålmannen-reboot, vilket tyder på att Clark Kent kan bli pånyttfödd i samma stil som Bruce Wayne. Dessutom vässar Hugh Jackman klorna inför uppföljaren om den hårige X-men-hjälten i ”The Wolverine” (26 juli).

Resultatet av framgångsrik filmarbetarexport kommer vi också att få se fortsatta resultat av under 2013. Noomi Rapace har en av huvudrollerna i Brian De Palmas thriller ”Passion” till hösten och Alicia Vikander dyker upp i Joe Wrights ”Anna Karenina” (15 februari).

Fares Fares spelar CIA-agent i Kathryn Bigelows redan omdebatterade bin Laden-drama ”Zero Dark Thirty” (1 februari). Kathryn Bigelows förra film ”The Hurt Locker”, som vann en Oscar för bästa film, gick inte upp särskilt stort på svenska biografer.

– Vi var lite oförberedda på ”The Hurt Lockers” framgång på Oscarsgalan men med ”Zero Dark Thirty” satsar vi bredare från början. Sedan får vi se hur statyetterna fördelas rent allmänt. Vinnarna är alltid publikdragare och då får vi anpassa sättningarna efter det, säger Per Mårtensson.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons