Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande uppvisning av George Clooney

/
  • George Clooney spelar på ett briljant sätt en pappa med bekymmer i Oscarsnominerade

Det är bara att böja sig för de vindar som redan svept in över Golden Globe-galan och är nu på väg mot Oscarsfesten.

Annons

"The Descendants" är en hundraprocentig film som speglar hela spektrat av känslor som kan välla fram i människors vardagsrelationer som skiter sig. Själv var jag stundtals rörd till tårar på gårdagspremiären, samtidigt som jag hela tiden satt och beundrade George Clooneys spel som den skuldtyngda fadern i en splittrad tvåbarnsfamilj.

Jag älskade coole Gary Oldman i "Tinker, Taylor, Soldier, Spy" och här är en jämbördig motståndare i kampen om den åtråvärda statyetten för bästa manlige huvudroll. Fast filmerna (båda sexor på tärningen) är totalt olika och kan definitivt inte jämföras med varandra.

Blixten slår ner i den redan splittrade familjen när modern Elizabeth skadas svårt i en båtolycka. Hon ligger i koma bortom all räddning och så dags då i senaste laget för maken Matt King, advokat och arbetsnarkoman, som försummat en familj där hustrun super och söker sex med en annan man, tonårsdottern (Shailene Woodley är fantastisk även hon) knarkar och den yngsta dotterns beteenden och uttryck skvallrar på ett tydligt sätt om känslomässiga störningar.

Med sin första egna långfilm har Alexander Payne skapat ett mästerverk i underbara Hawaii-miljöer och valet av Clooney i huvudrollen var kanske inte så svårt, men jag har aldrig sett denne charmknutte bättre än i detta fullkomligt hänförande och svarta, sorgliga familjedrama, heller inte utan värme och till viss del humor mitt uppe i all tragik.

Och då har jag inte berört sidostoryn med den eventuella försäljningen av släktens paradismarker och Matt Kings briljanta hantering av konfrontationen med hustruns älskare.

Som sagt: PERFEKT!

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons