Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Skarsgård i Kon-Tiki-film

/
  • Thor Heyerdahl med en modell av Kon-Tiki.Foto: Sverre A. Börretzen/Scanpix
  • Gustaf Skarsgård ska spela den svenske upptäcktsresanden Bengt Danielsson i filmen ”Kon-Tiki”.Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Nu är det officiellt. Gustaf Skarsgård ska spela den svenske upptäckts­resanden och författaren Bengt Danielsson i en norsk storfilm om Kon-Tiki-expeditionen.

Annons

Filmen, som har en budget på mer än 100 miljoner svenska kronor, regisseras av duon Joachim Rönning och Espen Sandberg. Deras senaste film var den inte minst i Norge mycket framgångsrika ”Max Manus”.

Kon-Tiki-expeditionen ägde rum 1947. Med norrmannen Thor Heyerdahl i spetsen seglade man på en balsaflotte från Peru till Polynesien. Resan tog 101 dagar. Heyerdahl hade därmed bevisat att det hade varit möjligt för forntida människor att ta sig från Sydamerikas kust västerut för att nå Polynesiens övärld. Expeditionen skildrades i ett flertal böcker och i en Oscarsbelönad dokumentärfilm.

Tidigare har bland andra den australiske regissören Phillip Noyce varit intresserad av att göra en film om expeditionen. Men nu blir det alltså Rönning och Sandberg som gör den, och filmen blir en av de dyraste i norsk filmhistoria.

Ett tag var Alexander Skarsgård på gång för rollen som Heyerdahl, men TV-serien ”True blood” kolliderade, och filmbolaget vill dessutom att Heyerdahl ska tala norska. Rollen kommer nu att spelas av Valheim Vagen, känd från exempelvis den hyllade norska filmen ”De osynliga”.

Gustaf Skarsgård spelar Bengt Danielsson, den ende svensken ombord. Danielsson hade efter Kon-Tiki-expeditionen en framgångsrik karriär som författare till bland annat ungdomsböckerna om Villervalle i Söderhavet.

De andra skådespelarna är Odd Magnus Williamson, Jacob Oftebro, Tobias Santelmann och Anders Baasmo Christiansen. Inspelningen börjar den 24 maj och pågår i fem olika länder fram till september. Premiär blir det någon gång under 2012.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons