Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävlebon som drog flest biobesökare

/
  • Rolf Lassgård har inte tappat stinget. Hans rollprestation i ”Jägarna 2” sågs av mer än en halv miljon biobesökare 2011.

”Jägarna 2” med Rolf Lassgård och Peter Stormare i förgrunden var förra årets mest sedda svenska film.

Annons

Men i konkurrensen med världens mest kände trollkarlslärling hade de mordlystna jägarna inget att sätta emot.

Det visar biostatistiken för 2011.

När den första filmen om Harry Potter visades 2001 vallfärdade drygt 1,1 miljoner svenskar till biosalongen. Riktigt lika höga publiksiffror fick inte hans sista färd på bioduken, men ”Harry Potter och dödsrelikerna, del 2” toppar ändå 2011 års biostatistik med imponerande 867 643 besökare.

Ska man döma av de topplistor som TT Spektra har sammanställt med hjälp av de olika filmdistributörerna är det magi och sagor som går hem i Sverige – i alla fall när det handlar om internationella storfilmer.

På andra- respektive tredjeplatsen på listan hamnar den senaste ”Pirates of the Caribbean”-filmen och Spielbergs Tintin-filmatisering.

Det motsatta förhållandet verkar råda när det gäller svensk film. Där är det realism som gäller. ”Svinalängorna”, ”Hur många lingon finns det i världen” och ”Änglagård - tredje gången gillt” ligger högt upp på listan.

Allra bäst gick det för ”Jägarna 2” som nådde 536 601 besökare.

Huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård är ödmjukt nöjd med framgången.

– Jag är väldigt glad över att den har gått så bra, säger han. Det är ju en annan tid i dag än när ”Jägarna” hade premiär.

När nu ”Jägarna 2” också blivit en framgång, skulle du kunna tänka dig att vara med i en trea?

– Man ska aldrig säga aldrig. Efter den första sade vi att det kommer nog inte att bli någon uppföljare. När det nu gick så lång tid emellan blev det extra spännande när det väl kom en. Men ska man göra en trea kan det inte gå lika lång tid igen...

Om ”Jägarna 2” var ett säkert kort var Richard Hoberts ”En enkel till Antibes” en mer oväntad publikfavorit. SF trodde initialt att filmen, med Sven-Bertil Taube i huvudrollen, skulle ses av högst 30 000 personer, men vid årsskiftet hade den med råge passerat 100 000-gränsen.

– Ingen hade räknat med den här succén. Från början hade vi åtta veckor avsatta på bio för filmen och nu är vi uppe i fjorton. Vi har en väldigt stor publik som är plus 55, säger producenten Håkan Bjerking.

Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, beskriver 2011 som ett lyckat bioår, eftersom biobesöken har ökat med omkring två procent jämfört med året dessförinnan.

Men även om ”Jägarna 2” har blivit en publikfavorit är det en bra bit kvar till siffrorna för 2010 års största svenska publiksuccé ”Snabba cash” (600 884) och 2009 års monumentala bioetta ”Män som hatar kvinnor” (1 217 521).

– Det har varit en väldigt stor konkurrens av internationella filmer på svenska biografer och det har stor betydelse. Det har gått upp ovanligt många filmer på biograferna 2011, säger Anna Serner.

Jag är väldigt glad över att den har gått så bra. Det är ju en annan tid i dag än när ”Jägarna” hade premiär

Mer läsning

Annons