Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har Ramsay fått sin överman

/
  • Gordon Ramsay, eller Shayn Weiss (Birol Ünol)? Den tyske, galne matmannen får tv-kocken att framstå som lugn och sansad.

Gordon Ramsay kan slänga sig i väggen. Den konkurs­hotade restaurangen ”Soul Kitchen” i Hamburg räddas av en matkonstnär som får tv-kocken att blekna.

Annons

Samma perfektionism, samma lättretade smaksinne. Fast sluskigare och mer explosiv. I hans kök har knivarna vingar.

För ägaren Zinos Kazantsaki är kocken en gud. Äntligen kan han mota i väg kronofogden och behålla sin älskade restaurang. Trots att både han och stammisarna egentligen vill ha kvar sin gamla, friterade mat.

Filmen hade varit alldeles lagom om den hade handlat om restaurangens väg mot lönsamhet. Möjligtvis i kombination med ett kärleksbekymmer eller två. Men det räcker tydligen inte för Fatih Akin. När det närmar sig mitten avlöser i stället det ena problemet det andra. Allihop värre, och rörigare, än de tidigare. När man blandar en bror på permission från fängelset (och hans kompisar) med en envis bekant som vill riva restaurangen, samt tillsätter en nypa kärleksört och en tesked kraschad rygg blir det väldigt högt tempo. Smula i ytterligare absurda ingredienser, och allt blir plötsligt ganska svårsmält.

Den prisbelönta tyska filmen (den har bland annat fått juryns specialpris vid filmfestivalen i Venedig) hade klarat sig bättre med några kryddor mindre.

Som tur är lyckas någon sänka värmen innan allting kokar över. Tack för det. På så sätt lämnar nämligen ”Soul Kitchen” en sötare eftersmak än vad den annars skulle ha gjort.

Ida Wenström

Mer läsning

Annons