Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hisnande äventyr när isbergen rämnar

/
  • Manny, Diego, Sid och Sids mormor flyr undan pirater i ”Ice Age 4 - Jorden skakar loss”.

Nytt regissörspar, men alla de animerade favoriterna är tillbaka – och det är lika välgjort, charmerande, actionfyllt och roligt som i de tre föregångarna.

Annons

Jag älskar verkligen dessa figurer, särskilt sengångaren Sid med en speciell och humoristisk röst som påminner om en av mina bekanta.

Inför ”Ice Age 3 – Det våras för dinosaurerna”, som hade premiär för ganska precis tre år sedan, ställde jag mig tvivlande. Skulle det verkligen gå att göra ännu en succébetonad uppföljare till den sensationella ettan som ju var en sensation i sitt slag. Jodå, det blev en femma på tärningen och nummer fyra är värd lika mycket.

Dialogen mellan djuren är mustig, rapp och fyndig som både barn och vuxna kan skratta gott åt. Undertiteln skvallrar om handlingen; hur jorden skakar loss och bryter igenom det mäktiga istäcket, hur de olika kontinenterna och haven bildas och mitt i alltihop räddar sig de olika djurkonstellationerna på ”Noaks ark” i form av små och stora isblock.

Det är Sid, hans likaledes roliga och tuffa mormor, mammuten Manny och tigern Diego som publiken får följa i striderna mot naturens krafter, pirater och diverse andra odjur. Scrat, den fördömda ekorren, är den skyldige till att de omaka vännerna hamnar i en jordbävning och splittrar respektive familjer.

Låt vara att grunden är de gamla slitna klichéerna, om ondskan kontra godheten. Det är charmig och ytterst sevärt, inte minst numera via 3D-tekniken. Det torde komma en ”Ice Age 5” också om, låt säga, tre år till.

Mer läsning

Annons