Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högklassigt drama vid det danska hovet

/
  • Välspelat drama. Det kungliga triangeldramat i ”A Royal Affair” var ett dramatiskt kapitel i den danska historien.

Åldersskillnaden till trots så fungerar personkemin mellan Mads Mikkelsen, som kungens livläkare, och ljuva Alicia Vikander som drottningen och tillika älskarinnan.

Annons

Ett kostymdrama av hög internationell klass, i det avseendet slår danskarna oss svenskar på fingrarna och hamnar inte långt från de mästerliga britterna.

”A Royal Affair” är en välgjord och synbart påkostad berättelse med ett snyggt foto. Dramat är baserat på verkliga händelser vid det danska hovet i mitten på 1700-talet. Dit kommer den brittiska tonårsprinsessan Caroline för att tussas ihop med Danmarks kung Christian VII. Vad hon inte tycks veta är att den blivande maken är obotligt schizofren med totalt oberäkneliga beteenden. Det är där som livmedikus, tysken Johann Friedrich Struensee (Mikkelsen), kommer in i bilden.

Struensee tar alla med charm, men snart visar det sig att han inte bara är ute efter drottningens gunst utan hela kungariket, en makt som han vill använda till att det danska folket ska få ökad frihet och demokrati. Tillsammans skapar livläkaren och drottningen en av Europas mest progressiva stater och till och med Voltaire skriver och tackar. Det tar sin tid innan Kung Christian förstår vad som är i görningen och motvilligt tvingas han gå emot sin käraste (och ende) vän.

”A Royal Affair” är ett spännande triangeldrama men också en intressant historielektion i upplysningens tid då det gungade under fötterna på adelsmännen. All heder till regissören Nicolaj Arcel. Och Mads Mikkelsens popularitet som Danmarks svar på Mikael Persbrandt är förståelig.

I Alicia Vikander har vi en blivande storstjärna på bioduken, om hon inte redan är det efter tre uppmärksammade roller. Mikkel Boe Følsgaard har inte världens lättaste roll som sinnesjuk kung, men han klarar sin uppgift galant.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons