Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och galenskap

/
  • I ”Bitchkram” finner de omaka tjejerna Kristin (Linda Molin) och Andrea (Fanny Ketter) varandra i en fin historia med säker tonträff.

Annons

Häromveckan väckte en inspelning av en kortfilm i centrala Gävle viss uppmärksamhet – en av målsättningarna var att visa upp miljöer i Norrland som fullt dugliga för just filmprojekt i kölvattnet efter Stieg Larsson-baserade ”Män som hatar kvinnor” och dess amerikanska version ”The Girl With The Dragon Tattoo”.

Här är det miljöer i Sundsvall som biopubliken eventuellt kan känna igen.

Hur som helst, det är ett ungdomsdrama med både logik, komik och en smula galenskap i handlingen som i grund och botten handlar om tonårsdrömmar, identiteskris och ångesten inför vuxenlivet. I huvudrollen Kristin (Lina Molin) som listat inte mindre än tusen saker som hon ska göra efter sin studentexamen. Nummer ett på listan är att åka till New York och skriva om sina upplevelser där på lokaltidningens uppdrag. Efter en blöt natt missar hon planet och finner ingen annan råd än att, med hjälp av en nyvunnen kompis, fejka alltihop. Hon skriver riktigt bra, storyn går hem, alla tror att hon verkligen är i ”The Big Apple” när hon i själva verket gömmer sig på landet i ett hus med tre föräldralösa ungdomar/barn.

Att använda sig av unga okända, orutinerade skådisar är alltid ett vågspel. Men det skapar också en skön verklighetskänsla, inklusive den stötiga dialogen. Nämnda galenskaper hamnar exempelvis om den bortskämda Kristins önskningar om att välta en ko, hoppa på ett tåg i farten och knulla i storasyrrans säng.

Inte i närheten av Andreas Öhmans genombrottsfilm ”I rymden finns inga känslor”, men ändå helt okej eftersom tonen är den rätta och spelet på känslor finns även nu. Frågorna som lämnas öppna är 1) Är Kristin inspirerad av serien ”Sex And The City 2) Blir på allvar kär i sin räddare i nöden, Andrea? 3) Vad hände i New York när hon kom dit på riktigt?

Mer läsning

Annons