Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och svärta om cancer

/
  • ”50/50” tacklar ämnet cancer med lika delar humor och svärta. Det handlar också mycket om vänskapen mellan Adam (Joseph Gordon-Levitt) och Kyle (Seth Rogen).Foto: Noble entertainment

Adam (som spelas av Gordon-Levitt) är en 27-årig kille som plötsligt drabbas av en svår form av ryggradscancer.

Annons

Från att ha varit en aktiv kille som börjar dagarna med en löparrunda blir han en allvarlig man som sitter i en djup fåtölj och får cellgiftsbehandling. Mamman (Anjelica Huston) tar beskedet som en personlig förolämpning och flickvännen sviker rejält.

”50/50” är en verklighetsbaserad film som bygger på manusförfattaren Will Reisers egna liv. Han har själv haft cancer och ville göra en film på ämnet. Resultatet blev en historia som rör ett tungt ämne som de flesta kan relatera till.

Man kallar den en feelgood-film, vilket kanske känns långsökt efter att man har hört vad den handlar om. Men trots den tunga historien lämnar jag faktiskt biografen med uppdragna mungipor. Reiser lyckas ta sig an ett tungt ämne och gör det med glimten i ögat. I stället för att bara spegla det som är tungt, själva livsångesten, speglas också hopp och goda vänner.

Joseph Gordon-Levitt gör en exemplarisk rollprestation som den allvarliga Adam. Skickligt suddar han ut gränsen mellan roll och skådespelare vilket gör att historien känns fullkomligt äkta. Vi får följa Adams långsamma process från dagen då han får det kritiska beskedet till dagen då det är dags för operation. Adams känslor blir också betraktarens egna.

Stina Loman

Mer läsning

Annons