Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilskna chimpanser löper amok i San Francisco

/
  • Andy Serkis får hjälp av modern teknik för att gestalta den smarta chimpansen Caesar i ”Apornas planet: (R)evolution”.
  • Freida Pinto och James Franco i ”Apornas planet: (R)evolution”.

Här är det läge för att likt salig Povel Ramel att digga Darwin, mannen som sammanhanget fann.

Annons

Dennes evolutionsteori dramatiseras och skojas det friskt om på nytt, som för tio år sen då Tim Burton regisserade sin remake på 60-talsfilmen med Charlton Heston, när våra närmaste släktingar aporna upptäcker mänsklighetens ondska och gör revolt.

Och det är inget uppror vilket som helst utan hela San Francisco vänds upp och ner med massförstörelse och obarmhärtiga våldsamheter.

Huvudpersonen, eller rättare sagt huvudapan heter Caesar (Andy Serkis är imponerande med inte så lite teknisk assistans) och tyr sig till forskaren Will Rodman (Franco) som tar hem honom från sitt läkemedelsföretag och tar hand om individens uppfostran.

Men problem uppstår när Rodman senior, Wills far som spelas av den alltid lika utmärkte John Lithgow, får ett återfall i sin Alzheimerssjukdom och Caesar angriper en granne. Det innebär att apan forslas till ett ”apfängelse” där han utsatts för svek och tortyr, precis som i människans värld.

Det är just jakten på botemedel för Alzheimers som är röda tråden och där chimpanserna används som försöksdjur där Caesars mamma blir ett offer och därför tas om hand av bussige Will.

Filmen väcker många tankar, där problematiken om att ha kontroversiella djur mitt i mänskliga miljöer i ett bostadsområde tillhör det minsta bekymret. Trots allt.

Rent tekniskt är det fulländat, dramatiken heller inget fel på, men det går några steg för långt i själva upprorshandlingarna. Då blir det mera komedi än spännande dramatik. men action är det sannerligen och min fyra är så stark som den kan bli.

Regissören Rupert Wyatt tycks ha gått till verket med att stort hjärta för våra ”kusiner”.

Slutligen en funderingar: Finns det någon film som utspelas i San Francisco där inte Golden Gate-bron och spårvagnarna förekommer?

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons