Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bra sommar för svenska filmer

/
  • Jonas Karlsson har anledning att vara glad. Filmen Cockpit är en av de få svenska filmer som gått bättre än väntat. I Cockpit spelar han Valle som klär ut sig till kvinna för att få behålla jobbet som pilot.
  • Johan Lundborg och Johan Storms

Annons

En allmänt stark biosommar har inte gynnat svensk film.

Det trots specialstöd för att ge de svenska premiärerna ökad uppmärksamhet.

Komedin ”Cockpit” med Jonas Karlsson i huvudrollen är ett undantag. Hittills har 132 000 biljetter sålts till filmen om den avskedade Valle, som i desperation klär ut sig till kvinna för att kunna fortsätta jobba som pilot.

– Den har gått lite bättre än förväntat. Den öppnade starkt och har tickat på med en jämn ström av besökare och lockar fortfarande 5 000-6 000 om dagen. Jag hoppas den kan ligga kvar på repertoaren under hela augusti, det kommer inte så många nya komedier och bioägarna brukar vilja ha en mix, säger Pia Grünler, distributionschef på Nordisk film.

Desto sämre ser det ut för de andra svenska releaserna i sommar. Varken lågbudgetskräckisen ”Isolerad”, thrillern ”Mörkt vatten” eller Maria Wern-deckaren ”Inte ens det förflutna” har lockat folk till biograferna, trots att biogåendet denna sommar har varit högt.

– Det är så klart tråkigt att publiken har valt att se andra filmer men vi hade inte så stora förväntningar. Däremot ville vi testa att ge dem en chans på bio med en så bred lansering som möjligt, säger Eva Svendenius på SF film, som distribuerar både ”Mörkt vatten” och ”Inte ens det förflutna”.

Svenska filminstitutet, SFI, har backat tre av filmerna med det så kallade sommarbiostödet. Totalt har drygt två miljoner kronor delats ut till filmbolagen för en extra skjuts med marknadsföring.

– Sommaren är inte helt slut ännu, så jag vill vänta med att bedöma utfallet även om siffrorna talar sitt tydliga språk. För vår del är det viktigaste att se på redovisningen, att stödpengarna har använts som de ska. Syftet är att sprida de svenska premiärerna jämt över året och sedan får distributörerna göra sitt bästa, säger Kristina Börjeson, handläggare av sommarbiostödet på SFI.

Kommer ni att fortsätta med sommarbiostödet?

– Det vet jag inte ännu, det beslutet tas från år till år. Vi ska se över var det är viktigast att hjälpa till för att stödja svensk film, säger Kristina Börjeson.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons