Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alls töntigt!

/
  • Dane DeHaan lär sig snabbt kontrollera sina superkrafter i ”Chronicle”, att knyckla ihop en bil med tanken är ingen konst.

En skakig handkamera, en ravefest som spårar ur och tre high school-killar som försöker lära sig behärska nyvunna superkrafter.

Annons

Filmduon Josh Trank (regi) och Max Landis (manus) lånar friskt och medvetet ur filmhistorien och på papperet låter det ganska töntigt. Men Josh Trank gör det smart och resultatet är en actionfilm klädd i indieskrud, full med specialeffekter.

Andrew har en döende mamma och en utförsäkrad pappa som dricker, slår och trycker ner. I skolan är han den som det är okej att sparka på. Hans kamera blir ett filter mot omvärlden och när Matt, hans kusin, och Steve, skolans populäraste kille, ber honom filma något konstigt i skogen mitt under en fest, öppnar sig marken.

Killarna vaknar upp med superkrafter och den eviga frågan måste ställas: Om du fick superkrafter och kunde göra vad som helst, skulle du rädda världen eller ge utlopp för dina aggressioner? I ”Chronicle” är svaret – tack och lov – inte enkelt.

Om du som jag alltid gillat öppningsscenerna i ”Harry Potter” och ”Spiderman” bäst – när de fumliga och förskräckta, och lite fnittriga, försöker lära sig behärska fingertopparnas klibbiga nät, en bångstyrig kvast eller vad det må vara – är ”Chronicle” en fullträff.

Elin Viksten

Mer läsning

Annons