Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte den mest lättfilmade hjälten

/

Klassiska serieförlaget DC kan förvisso skryta med att ha gjort filmsuccé med både ”Superman” och ”Batman”, men så mycket mer bioaction har det inte blivit om man nu inte räknar fiaskot ”Cat Woman”.

Annons

I stället har Marvel med framgång betat av den ena efter andra av sina superhjältar. Nu är det dock tänkt att  de förstnämnda ska ta efter sin konkurrent och ge filmliv åt sina inte fullt så kända figurer. Först ut är ”Green Lantern”, vilket kanske inte är det mest ideala valet med tanke på figurens bokstavligt talat tämligen spejsade ursprungshistoria. Ändå får jag nog ändå säga att Casino Royaleregissören Martin Campbell gjort ett hyggligt jobb trots att vissa kollegor redan vässar de vassaste knivarna. Frågan är dock om filmen ska lyckas fängsla fler än de redan frälsta. Tillåt mig tvivla.

Ryan Reynolds gestaltar Hal Jordan, en våghalsig, lätt oansvarig test- pilot som tvingas växa upp när han blir utnämnd till den första mänskliga medlemmen i den intergalaktiska sammanslutningen Green Lantern Corps. Han sätts omedelbart i hårdträning i hopp om att han ska kunna skydda universum mot den lika mystiske som mäktige Parallax, men inte nog med det. En sviken politikerson med dunkla ambitioner verkar också bli ett dödligt hot mot honom förr eller senare.

Som sagt, ”Green Lantern” är inte den mest lättfilmade hjälten i DC:s universum. Det finns en viss snårighet och flummighet i serien, som lätt hade kunnat få denna skapelse att sjunka som en sten, men kontrasten mellan de smått högtravande rymdoperaliknande inslagen och den åtminstone tidvis mer lättsamma tonen i det jordsliga händelseförloppet fungerar inte alls oävet. Parallellen med Kenneth Branaghs ”Thor” är således rätt given även om nu inte Campbell lyckas skapa vare sig samma tyngd eller ödesmättade stämning i sin film. Fast Reynolds är förstås en idealiskt porträttlik Hal Jordan. Det går inte att komma ifrån. 

Mer läsning

Annons