Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jack is back – och glänser ännu mera

/
  • Johnny Depp är tillbaka som Jack Sparrow – nu på jakt efter ungdomens källa, i ”Pirates of The Caribbean – I främmande farvatten”.

Kapten Enben och kapten Tvåben och Kapten Svartskägg... skepp ohoj! Här seglar Jack Sparrow iväg på ett nytt vådligt uppdrag i farvatten som för honom inte alls är främmande.

Annons

I fjärde upplagan läggs allt ljus på Johnny Depp i huvudrollen i ännu högre grad än i de tre föregångarna. Till och med Penélope Cruz i rollen som kapten Svartskäggs sköna, svärdsvingande dotter hamnar litet grand i skuggan.

Johnny Depp är precis som tidigare oemotståndlig som excentrisk, smått galen, piratkapten som driver med allt och alla i sin omgivning. Han ligger hela tiden på gränsen till överspel och strör tveksamma oneliners omkring sig, men han klarar balansgången på ett ypperligt sätt, såvida men inte är helt humorbefriad. Depp dominerar från start till mål. När kombinationen action- och äventyrsfilmer är lika fartfyllda, fantasifulla och i vackra miljöer som i ”Pirates”-serien låter jag mig underhållas från början till slut. Två timmar och 19 minuter rinner iväg lika snabbt som en sjöjungfru simmar. Sådana vimlar det av här i ett skede av filmen och dom må ha vackra ansikten, men dom är ack så aggressiva!

Handlingen går ut på människans traditionella önskedröm om en evig ungdom. Efter en rad traditionella actionscener hit och dit hamnar Jack Sparrow på kapten Svartskäggs skepp Queen Anne’s Revenge och får i uppdrag att leda denne till ungdomens källa. En kappsegling inleds eftersom också gamle Barbossa, nu med träben och hämndbegär, och några skeppslaster spanjorer är ute i samma ärende. England mot Spanien, en klassiker ute på havet.

Det är härliga, om än en del riktigt fula, karaktärer (tummen upp för sminkörerna) och befriande nog några nya namn som förstärkt rollistan, som Ian McShane (Svartskägg) och spanskbrytande Penélope Cruz (piratkungens dotter som Sparrow kucklat med tidigare).

Jodå, den ärrade Stones-veteranen är med nu också, i typ tre minuter, som Jack Sparrows far. Där behövde sminket inte jobba alltför mycket.

Mer läsning

Annons