Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackson talar ut om sin oro för ”Hobbit”

Drygt tio år efter premiären för ”Sagan om ringen” är Midgård tillbaka på bioduken.

Annons

Peter Jackson har förvandlat historien om hobbiten Bilbo till tre mastodontfilmer, men länge såg det ut som om projektet skulle misslyckas.

Ta ett djupt andetag och säg högt: ”Fem miljoner, sexhundrafemtiofyratusen, trehundraåttioen”. Ja, siffrorna stämmer. 5 654 381 biljetter såldes till de svenska visningarna av Peter Jacksons filmtrilogi ”Sagan om ringen”. Drygt 1,9 miljoner svenskar såg den första filmen på bio 2001. Det innebär att mer än 22 procent av landets befolkning tog del av hobbiten Frodos äventyr i sagolandet Midgård.

Onsdagen den 12 december går den första delen i Jacksons filmatisering av J R R Tolkiens barnbok ”Hobbiten eller bort och hem igen” upp på bio. Dagen före premiären håller Peter Jackson och skådespelarna presskonferens i London. Förväntningarna på filmen är höga.

– Man ägnar två-tre år åt att göra filmen och försöker bevara alla hemligheter. Så plötsligt kommer ett ögonblick då man måste släppa den, i vårt fall till 25 000 biografer i hela världen, men jag ser fram emot det – vi gör det här för att underhålla människor, säger Peter Jackson.

Länge såg det ut som om det inte skulle bli några filmer alls. Regissören erkänner utan omsvep att han kände oro innan inspelningarna kom igång:

– Det fanns verkligen en osäkerhet. Det talades om att MGM kunde gå i konkurs och då kunde rättigheterna till filmerna ha suttit fast i flera år. Frågan är om det är vi som skulle ha gjort filmerna då. Jag visste att ”Hobbit” skulle bli av någon dag, frågan var hur lång tid det skulle ta. Jag är verkligen glad att det blev nu.

Berättelsens centralfigur, hobbiten Bilbo, spelas av Martin Freeman. Han var Peter Jacksons förstaval till huvudrollen, men turerna kring finansieringen av filmen gjorde att han höll på att förlora hedersuppdraget. Inspelningen av ”Hobbit: En oväntad resa” krockade med produktionen av tv-serien ”Sherlock”, där Freeman spelar Sherlock Holmes vapendragare Doktor Watson. Lösningen blev att avbryta de delar av filminspelningen där Martin Freeman deltar. Från ena dagen till den andra kastade Freeman sina håriga hobbit-fötter och gick in rollen som Doktor Watson, sedan gick resan tillbaka till Midgård.

– Jag tog mig igenom det på ren glädje, säger Martin Freeman.

– Det var väldigt, väldigt tröttande, men som med alla saker som är jobbiga av rätt skäl, så klarade jag det. Jag trodde inte att jag skulle få göra ”Hobbit”, nu fick jag göra både och – det är fantastiskt.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons