Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel Kinnaman fokuserar på USA

/
  • Joel Kinnaman är hemma i Sverige. Detta för inspelningen av nya ”Johan Falk”-filmer för TV 4. Här får han instruktioner inför en scen som spelades in i Nordstans köpcentrum i Göteborg.
  • TV-serien ”The Killing”. Den har blivit en publiksuccé i USA. I november börjar inspelningen av säsong två av serien där Kinnaman spelar polisen Stephen Holder och Mireille Enos porträtterar kollegan Sarah Linden.

Joel Kinnaman är i Sverige för att spela Frank Wagner i ”Johan Falk” en sista gång. Men fokus ligger på karriären i USA. Där är han hyllad för tv-serien ”The Killing” och aktuell i flera nya filmer.

Annons

– Jag är i en etableringsfas i USA, säger Joel Kinnaman, på plats i Göteborg för att spela in en actionladdad scen i köpcentrat Nordstan.

– Det verkar verkligen inte som att jag har problem med att få intressanta roller just nu.

I Sverige är Joel Kinnaman både flickdröm och en etablerad och respekterad skådespelare. Han har gjort så skilda roller som Raskolnikov i Backa Teaters uppsättning av ”Brott och straff” och i filmer som ”Snabba Cash”, ”Arn” och ”Tjenare kungen”. Lägg därtill rollen som Frank Wagner, inspirerad av infiltratören Peter Rätz, i ”Johan Falk”-serien.

– Det är en fantastiskt bra roll med en fascinerande förlaga. Rätz historia innehåller både moraliska gråzoner och svårförklarade val, säger Joel Kinnaman.

Han är inte det minsta brydd över att vara aktuell i så många kriminaldramer samtidigt. Framför allt inte med tanke på den uppmärksamhet som serien ”The Killing”, baserad på danska ”Brottet”, fått i USA. Seriens andra säsong börjar spelas in i november då de sex återstående ”Johan Falk”-filmerna ska vara färdiga.

– Nej, jag är intresserad av spännande roller och precis som i ”Johan Falk” får jag ofta förtroendet att spela kameleonter, roller som spelar roller. Det måste ju vara det bästa en skådespelare kan få göra.

I USA är Joel Kinnaman också aktuell i David Finchers Millennium-film ”The Girl With The Dragon Tattoo”, i ”Snabba Cash”-regissören Daniel Espinosas ”Safe House” och snart även i den romantiska komedin ”Lola Versus”.

– Jo, jag börjar faktiskt bli rätt igenkänd på gatorna där nu. ”The Killing” har haft väldigt stort genomslag. Jag fick en länk till sajten Metacritic, som samlar alla recensioner, och vi hade ett snitt på 92 av 100 i betyg, säger han.

Joel Kinnaman har inga planer på att återkomma till Sverige.

– Nej, jag har flyttat. Även om jag inte bor någonstans just nu. Men jag ska kolla på en lägenhet i New York om någon vecka. Jag ska i och för sig komma tillbaka och spela in ”Snabba Cash 3”, men sedan ska jag vara väldigt sparsmakad med de svenska erbjudandena. Jag närmar mig min egen stora film i USA nu.

Och om Joel Kinnaman själv får välja blir det inte ett kriminaldrama.

– Nej, jag vill göra ”Lång dags färd mot natt” på engelska.

Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons