Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisskap – inget för Ola Rapace

/
  • Ola Rapace skyr rampljuset. Nu medverkar han i världens kanske just nu mest hajpade film men för Ola är kändisskapet snarast en nackdel. ”Beskrivningar av kändisar i media brukar vara så löjliga, det blir så banalt”, säger han.
  • Det var jätteroligt att spela in ”Skyfall” och åka motorcykel. Det tycker Ola Rapace, som ganska snabbt vande sig vid att jobba i det stora formatet.

Ola Rapace är näste svenska skåde­spelare att ta klivet ut i internationell storfilm.Men motståndet mot att bli en mediekändis är kompakt.

Annons

– Folk får gärna ha åsikter om det jag gör men jag skiter fullständigt i vad de tycker om mig som person.

Inledningssekvensen i nya Bond-filmen ”Skyfall” innehåller som brukligt pulshöjande action med en hårt prövad agent innan Adeles sköna stämma leder in i en typiskt bondsk psykedelisk förtext. Mitt i händelsernas centrum finns Ola Rapace. I rollen som skurken Patrice jagas han på motorcykel och slåss mot Daniel Craigs 007 ovanpå ett tågtak.

– Det var en otroligt stor apparat när vi spelade in. Det kräver mycket koncentration men det är en rolig press. Alla skärper till sig för det får inte gå fel. Måste man göra om så tar det ett par timmar att rigga igen och då rullar det några miljoner, säger Ola Rapace och stoppar in en snus.

Dagen efter galapremiären i Stockholm gör vår senaste svenska utlandsresenär press. Han verkar lite småtrött men på bra humör och berättar gärna om inspelningen.

– Jag älskar koncentrationen och att leka med motorcyklar. Det är klart att man bli lite chockad över vilka resurser som finns. Men efter en timme så märker man att jobbet är det samma, oavsett hur mycket pengar det handlar om.

Rollen tillsattes efter en omfattande provfilmningstur genom Europa. Ola Rapace blev ordentligt testad under en vecka i London då han fick bevisa att han kunde klara rollen, rent fysiskt. Patrice har inga repliker men det gjorde inte så mycket, tycker Ola Rapace.

– Jag och regissören Sam Mendes pratade ändå mycket om rollen, han visste att han ville ha någon med mer energi än bara en stuntkille och det var viktigt för mig.

Att medverkan i en globalt superhajpad film som ”Skyfall” skulle förändra Ola Rapaces syn på sig själv tar han bestämt avstånd från.

– Det finns ju de som är mer intresserade av pengarna och kändisskapet och förväxlar skådespeleri med ”karriär”. Men det kan stå i vägen för själva jobbet. Det blir fokus på fel grejer, svårare att experimentera om man förväntas vara en stjärna.

Hur tror du att andra uppfattar dig?

– Det skiter jag fullständigt i, det har jag alltid gjort. Jag har så svårt för kändisjournalistiken och fattar inte hur folk kan vara intresserade av den överhuvudtaget.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons