Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och mat står på menyn

/
  • Josephine Bornebusch, Rakel Wärmländer, regissören Teresa Fabik och Sverrir Gudnason hoppas filmen ska värma publiken.
  • Mycket står på spel när Agnes ska försöka få sin restaurang på fötter i ”Små citroner gula”.

Receptet för en romantisk komedi är svårt att få till. I ”Små citroner gula” blandas lika delar kärlekstrubbel, matlagningsporr och en ung kvinna som hittar sig själv.

Annons

Historien om den vilsna Agnes, som blir dumpad av sin kille och får sparken från restaurangen där hon sliter så hårt, är på många sätt en klassisk anrättning i genren. För regissören till ”Små citroner gula”, som har premiär i kväll, var det viktigt att få till rätt blandning.

– Man kan inte bara hänga upp en romkom på ett koncept och tänka ut en massa roliga situationer. Man måste tro på karaktärerna och känna att man bryr sig, säger Teresa Fabik.

Hon slog igenom med ”Hip hip hora” (2004) och följde upp med den Guldbaggenominerade ”Prinsessa” (2009). Till en början var det dock pengarna som lockade med det nya projektet.

– Jag fick förfrågan när jag bodde i Los Angeles och jobbade med att utveckla andra projekt. Jag var inte särskilt sugen först. Men så tänkte jag att det vore bra karriärmässigt, det kan jag vara ärlig och säga. Och ju mer jag kom in i projektet desto mer engagerad och entusiastisk blev jag. Det är så mycket bestialiska mord och folk som skjuter varandra i filmer i dag, jag tror att det finns många som längtar efter en motvikt till det hårda och kalla.

Många i den tilltänkta publiken har säkert läst förlagan, Kajsa Ingemarssons bästsäljare. Rakel Wärmländer, som spelar huvudrollen Agnes, var dock inte en av dem.

– Jag hade sett den överallt och var lite trött på den. Lite motvalls sådär. Men när jag provfilmade läste jag den och tyckte att det kändes lite läskigt att spela romkom.

Hennes kollegor Josephine Bornebusch, som spelar bästisen i filmen, och Sverrir Gudnason, det romantiska intresset, håller med.

– Det enda man vet kommer att funka i Sverige är ju krim. Alla andra genrer – thriller, skräck, romkom och komedi är hal is, säger Josephine Bornebusch.

Det återstår att se om vägen till biobesökarnas hjärtan går via magen, för mat är onekligen en viktig ingrediens i storyn. Agnes öppnar en egen restaurang och får kämpa med sin matlagning. Ett riktigt kök byggdes upp i filmstudio och elitkocken Håkan Thörnström övervakade och gjorde recepten.

– Det är ofta väldigt äckligt att äta på filminspelningar, maten brukar vara gjord av någon rekvisitör dagen innan men här var det verkligen top-notch hela vägen, säger Sverrir Gudnason.

Mer läsning

Annons