Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksfullt om havets män

/
  • Angèle (Clotilde Hesme) är på jakt efter ett nytt liv i ”Kärlek i Normandie”.Foto: Tri Art Film

Redan första gången vi ser Angèle förstår vi att hon inte är en lycklig och okomplicerad person, men precis vad som hänt får vi inte veta.

Annons

Angèle kommer till en liten fiskestad i Normandie för att träffa Tony, en fiskare som hon hittat på nätet. Träffen slutar inte bra eftersom de är så olika och har så olika förväntningar. Men Angèle ger inte upp, hon har sett något hos Tony som hon inte har träffat på förut.

Gregory Gadebois är fiskaren Tony från första stund. Han spelar fåordigt och nästan enbart fysiskt. Så skildras också staden, det är en lågmäld skildring av ett fiskesamhälle. Det är en karg och hård miljö som först efter ett tag visar sina varma sidor. Evelyne Didi som spelar Tonys mamma har samma självklara fysiska närvaro som Gregory Gadebois. En kärv framtoning som först efter ett tag visar sin värme.

Clotilde Hesme som spelar Angèle är egentligen problemet med filmen, hon förblir en skådespelare att bedöma. Det finns något fräsch från gymmet i hennes uppenbarelse som sätter stopp för uppfattningen att hon skulle ha de problem som antyds.

Man säger inte mycket i filmen och framför allt förklarar man ingenting, vilket är en styrka. Det slår mig hur mycket svenska filmer övertydligt förklarar allting med ord, ord, ord. I ett bildmedium. Det gör inte Alix Delaporte, filmens regissör. Hon litar på sin publik och det ska hon ha tack för.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons