Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinnaman längtar till teatern

/
  • Joel Kinnaman gör karriär i Hollywood och delar sin tillvaro mellan Los Angeles och Stockholm. Här under inspelningen av ”Snabba Cash 2”.
  • Joel Kinnaman och Mireille Enos i den amerikans­ka tv-serien ”The Killing”.

Joel Kinnaman har haft stora framgångar såväl i USA som hemma i Sverige. Men inget skrämmer honom så mycket som att ställa sig på en teaterscen igen.

Annons

Hotellet i Stockholm, där TT Spektra träffar Joel Kinnaman ligger bara ett stenkast från det Stureplansliv som hans rollkaraktär JW i ”Snabba Cash” gjorde allt för att bli en del av. 2010 gjorde han succé i nämnda film och belönades senare med en Guldbagge. I augusti är det premiär för uppföljaren, ”Snabba Cash 2”.

– Att gå tillbaka till en gammal roll är som att läsa om en favoritbok. Man kan historien men hittar nya saker och upptäcker att andra saker inte är lika viktiga längre. Det är rätt behagligt.

Det internationella genombrottet kom för två år sedan i och med den amerikanska tv-serien ”The Killing” som baseras på danska ”Brottet”. Serien hyllades, inte minst inom tv- och filmbranschen, och plötsligt öppnade sig en dörr för Kinnaman. Han spelade i Daniél Espinosas film ”Safe House” mot Denzel Washington och fick en mindre roll i ”The Girl With The Dragon Tattoo”.

”The Killing” läggs nu ner efter två säsonger men Kinnaman lär inte lida brist på arbete. I mars blev det klart att han ska spela huvudrollen i nyinspelningen av kultfilmen ”Robocop” från 1987, vilket blir hans största roll hittills.

– Det går inte att jämföra med någonting. Jag gör mer än hälften av mina scener med Gary Oldman. Jag är så stolt och glad över det.

Något han inte är lika stolt över är ”The Darkest Hour”, alienfilmen i 3D som sågades av många kritiker.

Han tackade ja till rollen för att han, efter att ha sett ”Avatar”, ville göra en 3D-film. Men en annan sak som bidrog var att han då hade varit i Hollywood i nästan ett halvår utan att få några roller.

– Det var fem månaders konstanta motgångar. Jag blev mer refuserad än vad en människa blir under en livstid. Två gånger per dag fick jag höra ”tyvärr, vi tycker inte om dig”.

Trots att han har bott i Los Angeles till och från under ett par år känner han sig ändå inte riktigt hemma. Oftast är han bara där ett par veckor i stöten och den mesta tiden går åt till jobb. Men får han tid över går han på middagar, fester och umgås med de andra ”Hollywoodsvenskarna”; Alexander Skarsgård, Noomi Rapace, Gustaf Skarsgård, Daniél Espinosa och Matias Varela bland andra.

– Vi är ju ofta där olika tider men vi stöttar varandra, snackar om varandra på möten och så. Vi tar styrka ur gruppen.

Det var på Backateatern i Göteborg som han fick sitt genombrott som skådespelare när han gestaltade Raskolnikov i Dostojevskis ”Brott och straff” 2007. Och längtan till teaterscenen finns kvar.

– Jag längtar och är livrädd. Det är tio gånger läskigare att ställa sig på teatern i Örebro än att spela in ”Robocop”.

– Medan jag är med i ”The Killing” kan jag inte göra teater. Men jag måste göra det för min utveckling. Nu är det en rädsla, och den måste jag döda.

Sally Henriksson

Mer läsning

Annons