Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska rymdhjältar i repris – med extra allt

/
  • Jedi-riddarna tvingas till strid i den första ­
”Star Wars”-filmen som nu blivit 3D-konvergerad.

I en galax inte särskilt långt borta har de gamla ”Star Wars”-filmerna nu börjat putsas upp med modern 3D-teknik för att krängas på global nivå ännu en gång.

Annons

Den nya svenska dubbningen (originalversion finns så klart om detta är något man upprörs över) markerar tydligt att filmbolaget nu siktar in sig på en ny generation, som därmed får se hela historien om Anakin och Luke Skywalker i kronologisk ordning.

Det blir en helt annan filmupplevelse än vad originalpubliken fick och det ska bli spännande att se om historien kan få samma känslomässiga genomslag i alla fall.

Först ut är alltså ”Star Wars Episod 1 – Det mörka hotet” från 1999. Den har fått mycket skit genom åren, inbitna ”Star Wars”-älskare tyckte inte att den levde upp till förväntningarna när den kom, men frågan är om den inte har tjänat på att krutröken har lagt sig.

Visst, Jar Jar Binks är fortfarande en störig typ, rollfigurerna i övrigt lite stela och ”Det mörka hotet” har trots sitt namn inte den svärta och det djup som präglar övriga filmer. Men som helhet är filmen rätt spännande, fortfarande snygg och ett helt ok matinéäventyr som fungerar som uppvärmare för vad som komma skall.

Storyn är densamma. Jedi-riddarna Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi snubblar över den lille slaven Anakin när de är ute på uppdrag. (Hans mamma spelas naturligtvis fortfarande av Pernilla August, som dubbar sig själv i den svensktalande versionen). Med på resan är också den unga drottningen Amidala (Natalie Portman) vars planet Naboo har blivit blockerad av fientligt inställda rymdskepp. Medan hon försöker hålla fast vid Republikens visioner har den mystiske Darth Sidious börjat infiltrera senaten, vilket leder till stridigheter.

Själva 3D-konverteringen förhöjer och fördjupar en del scener men i stort smyger den förbi ganska obemärkt. Det är ett bra betyg och publiken, unga som gamla, kan se fram emot en ny era ”Star Wars” – med extra allt.

Miranda Sigander

Mer läsning

Annons