Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korkat men faktiskt riktigt bra

/
  • Den finska långfilmen ”Iron Sky” är så korkad att den riskerar att bli för smart.

På månens baksida finns en gigantisk rymdbas i form av en svastika där nazister som flydde efter Hitlers nederlag har byggt en armada av flygande tefat som de planerar att erövra jorden med.

Annons

Inga konstigheter. Kan Italien göra porr av nazivampyrer och Norge skräck av zombienazister måste Finland ha en ufo-nazi-rulle.

Den här idén är så debil att det bara fanns en sak för den finska duon Johanna Sinisalo och Jarmo Puskala att göra när de insåg att de inte kunde få den ur sina huvuden: filmen ”Iron Sky”.

Projektet har varit i rullning sedan 2006 och har redan fått en del uppmärksamhet eftersom filmen (handlar om nazister som bor på månens baksida och anfaller jorden i flygande tefat) delvis har finansierats av fans. När den premiärvisades på Berlins filmfestival i vintras konstaterade överraskade kritiker att den faktiskt inte är dålig. Jag går längre: ”Iron sky” är bra. Åtminstone andra halvan av filmen.

Inledningsvis är det lite för mycket slapstick och regissören Timo Vuorensola sparkar in väl många öppna luftslussar för att filmen ska ta fart på riktigt. ”Iron Sky” är inte tillräckligt hjärndöd för att bli en kultfilm i klass med ”Plan 9 From Outer Space” och inte smart nog för att kunna mäta sig med ”District 9”. Filmen vacklar och Vourensola verkar inte riktigt säker på vilken väg han ska gå. Som tur är väljer han den dummaste möjliga.

Onekligen händer det något när en amerikansk president som är misstänkt lik Sarah Palin håller tv-tal skrivna av månens mest rättrogna nazist samtidigt som det visar sig att allt som krävs för att utplåna mänskligheten är en smartphone. För att vara en film som producerats utan Hollywood-miljoner är specialeffekterna övertygande och mot slutet lyckas Vourensola klämma in fler oväntade vändningar än vad som borde vara möjligt.

Godwins lag är den princip som säger att ju längre en diskussionstråd på internet får växa desto större blir sannolikheten för att nazismen dyker upp i en liknelse. ”Hitler var vegetarian, så alla vegetarianer är nazister” är kanske inte världens klyftigaste argument, men ”Iron Sky” visar att en väl tilltagen dos nationalsocialism kan användas för att göra giftiga poänger om vår samtid.

Carl Cato

Mer läsning

Annons