Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul mix av science fiction, action, humor och gettofilm

/
  • John Boyega som den otippade hjälten Moses i
  • I den till lika delar action- som humorspäckade ”Attack The Block” tar de unga gängmedlemmarna på sig uppgiften att stoppa en invasion från rymden.

Andas ut, gapa stort, och så svälj: "Attack The Block" är historien om hur håriga gorillavargar från yttre rymden försöker äta upp de minsta grabbarna med de värsta attityderna i Londons fattigaste kvarter, och få dig att skratta medan de gör det.

Annons

Det krävs en dåre för att tro på den här idén men lyckligtvis har Storbritannien en av vår tids mest briljanta idioter. Joe Cornish är känd för sin radioshow på BBC, men har även skrivit tv-manus och gjort en mindre roll i actionkomedin "Hot Fuzz".

"Attack The Block" är hans debut som långfilmsregissör och det är med rejäla ambitioner Cornish sammanför science fiction, action, humor och gettofilm. Han kommer undan med det eftersom han förhåller sig till genrerna med lika delar kärlek och ironi.

Tempot är högt, effekterna sparsmakade och snygga och filmens unga protagonister lyckas med ett charmigt balansnummer någonstans mellan adrenalinstinn huliganism och fjunig osäkerhet. Det är svårt att inte känna sympati för ett gäng underklassungar som självmant försöker rädda världen från invaderande rymdmonster, trots att de har både poliser och gangstrar emot sig. Det är också befriande att se en actionfilm vars hjältar varken är eller ser ut som Hollywood-miljonärer.

I Storbritannien har den svarte unge mannen med munkjacka blivit sinnebilden för våld och kriminalitet och Joe Cornish visar skickligt varför humor ofta är det effektivaste vapnet mot fördomar. Men han svingar ett tveeggat svärd. Många gånger framställs hjältarna med sina knivar, rånarluvor och tjocka slang som mer exotiska än rymdmonstren och deras självlysande tänder.

En stor del av effekten i "Attack the block" bygger på ett skickligt spel med stereotyper, men det är inte lätt att säga om Joe Cornish förstärker eller motverkar dem. Som underhållning är filmen lyckad, men försöket att problematisera klass och etnicitet bottnar inte. De socialrealistiska ambitionerna kommer mest ivägen för historien.

3 av 5 poäng.

Carl Cato

Mer läsning

Annons