Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Wallanders nya dotter tar över

/

Kommissarie Kurt Wallander är tillbaka på bioduken. Precis som dottern Linda Wallander som gör comeback efter tretton filmers frånvaro.

Annons

Nu spelad av Charlotta Jonsson. Premiär på fredagen.

När ”Den orolige mannen” som i helgen har premiär på biograferna är det startskottet på en ny våg av filmer om den Henning Mankell-skapade Wallander. Senare i år kommer ytterligare fem filmer med Krister Henriksson som den allt sjukare Kurt Wallander, men då bara på dvd och på TV 4.

Skådespelerskan Johanna Sällström tog livet av sig i februari 2007. Hon gestaltade Linda Wallander i tretton filmer och först nu är den karaktären tillbaka på polisstationen i Ystad, spelad av Charlotta Jonsson.

På ett halvår spelades sex stycken filmer in med fyra regissörer. Charlotta Jonsson beskriver inspelningstiden som ”tuff men kreativ”.

– Jag trodde att det skulle vara mycket mer av en fabrik, men manuset bearbetades in i det sista och det fanns hela tiden en diskussion om storyn och karaktärerna, säger Charlotta Jonsson.

Charlotta Jonsson konstaterar att det ”inte var ett dugg okomplicerat” att göra samma roll som Johanna Sällström en gång gjorde. Men samarbetet med Krister Henriksson klickade med en gång och hon uppskattade producentteamets tankar om att inte förklara i filmerna varför dottern inte figurerat på ett tag. Istället kommer man som tittare direkt in i historien.

– Det finns så många polisserier så jag vill berätta om människan, personen bakom. Linda Wallander är väldigt mycket polis, otroligt kompetent och driven. Precis som sin far. De är nästan besatta av yrket. Men hon är också småbarnsmamma, fast kanske i andra hand, säger Charlotta Jonsson som poängterar att det är relationerna som den mellan far och dotter som är det intressanta.

– Ja, ett bra Wallandermanus har både och. I arbetet med fallet får man lära känna poliserna. När det sammanfaller, då blir det bäst, menar Charlotta Jonsson.

Filminspelningarna avslutades i december och under våren kommer Charlotta Jonsson att spela teater i Stockholm. Premiär är det i mars, med en liten ensemble. Mer än så vill hon inte avslöja ännu. Hon tycker om de tvära kasten i sitt yrke.

– Jag vill jobba med människor som jag tycker är intressanta, som verkar förstå det som jag också tänker på, det jag vill utforska. Som att jobba med film och där sträva efter att bli så avskalad och så äkta som möjligt.

Mer läsning

Annons