Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse Hallström missnöjd med titeln

/

”Laxfiske i Jemen”. Titeln på Lasse Hallströms film, som nu kommer till Gävle, är litet av en stor, svagt rosafärgad, elefant i rummet.

Annons

Lyckligtvis är han den första att medge att titeln inte är särskilt lyckad, för att uttrycka det diplomatiskt.

– Nej, herregud, det låter som en dokumentär om laxfiske. Jag kan tänka mig minst tio andra titlar som är bättre. Men det var inte mitt beslut och jag hoppas att folk hittar till den, för den vill både roa och beröra och det tycker jag att vi lyckas med, säger Lasse Hallström.

Hallströms film är mycket speciell. Högst upp på den brittiska regeringens önskelista står några goda nyheter från oroshärdarna i Mellanöstern. När ett obskyrt experiment med att plantera in lax i Jemen når premiärministerns pressansvariga (Kristin Scott Thomas) blir det plötsligt ett högprioriterat ärende.

Som motvillig projektledare utses laxexperten vid Fiskeriverket, Dr Alfred Jones, (Ewan McGregor) och till hans hjälp kommer den entusiastiska Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt) som också är kontaktperson till den stenrike och visionäre shejken (Amr Waked) som finansierar alltihop.

Men att fylla öknen i Jemen med vandrande laxar, som kräver kylslaget vatten att leka i är betydligt knepigare än att rabbla ”sex laxar i en laxask”, ska det visa sig.

FOTNOT: ”Laxfiske i Jemen” visades i Sandviken redan den 6 april, fast bara i en föreställning.

Mer läsning

Annons