Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Olin längtar efter att få filma mer i Sverige

/
  • Lena Olin vill efter erfarenheterna med ”Hypnotisören” gärna jobba mer i Sverige. ”Gärna med Lasse och Micke igen men också gärna med någon bra svensk regissör som Tomas Alfredson eller Mikael Marcimain”, säger hon.

Hon har vant sig vid Hollywood-husvagnar och stora budgetar. Men byter gärna bort glamouren för ett bra projekt.

Annons

– Att jobba i USA kan skapa en viss ensamhet, att filma här och vara nära ett svenskt filmgäng där man sitter i knäet på varandra har varit så kul, säger Lena Olin.

Det har talats mycket om att ”Hypnotisören” är regissören Lasse Hallströms stora återkomst till svensk film efter 25 år i USA. Men även för hans fru, skådespelerskan Lena Olin, var det ett tag sedan sist. 2005 spelade hon mot Mikael Persbrandt i ”Bang bang orangutang” och mot honom spelar hon även nu, i Lars Kepler-filmatiseringen som får premiär på fredag. De spelar ett krisande par, precis i begrepp att separera när något fruktansvärt inträffar.

– Det är en otäck film, som handlar mycket om ondska och brutalitet. Simone blir indragen i det, men det som jag tycker är roligt är hon hela tiden är sin egen karaktär, trots att hon blir så utsatt. Sedan får man följa deras relation på ett sätt som är ovanligt i en thriller, säger Lena Olin.

”Hypnotisören” verkar markera ett slags ny början på förhållandet till Sverige.

– Det har varit så otroligt roligt att vara här och jobba med Micke och Lasse, men också att bara leva här en längre period. Vi är båda två sugna på att blanda mer, åka fram och tillbaka. Det är lättare för oss att dra igång roliga projekt här och att vara på samma ställe hela tiden, det blir som en smekmånad på nytt, säger Lena Olin.

Men hemma är fortfarande huset utanför New York. Livet som svensk i USA har förändrat henne.

– Jag har blivit amerikaniserad på många sätt. Det finns något utåtriktat i kulturen där som jag tror har varit bra för mig, jag var så inåtvänd när jag först flyttade dit. Men vissa svenska ränder går aldrig ur. Vi är inte pryda som amerikanerna är. Och det är så grundmurat i mig att som kvinna vara fri, klä mig som jag vill och inte inordna mig, där förändras jag inte.

För familjen Hallström-Olin finns inga vanliga dagar. Men när alla är hemma lever familjen ett vardagligt liv med mycket stök med hus, hem, matlagning och vistelse ute i naturen.

Och apropå mat. Lasse Hallström har tidigare berättat att han lagt om sin kosthållning totalt och blivit vegan. Något även Lena Olin blivit påverkad av.

– För hans del är det en metamorfos, han var en sådan som åt fläsklägg och rotmos och nu äter han inte ens nötter eller avocado. Lasse är helt fascinerad över varför inte alla äter som han, då skulle man ju kunna föda hela världen. Och det är ju en adekvat fråga, varför är det inte självklart för oss att skita i kött och bara äta grönt?

Hur funkar det för dig?

– Nja, jag är nog ett offer för den där inpräntande känslan att god mat är det som är njutningen i livet, alltifrån födelsedagstårtor till tröstmat. För Lasse är det enkelt men jag kämpar på, för rent intellektuellt håller jag med honom.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons