Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala filmskapare prisade

/
  • Förstapriset i tungviktsklassen gick till filmen Desert Walk av Elin Hjulström med manus av Johan löfström.
  • Johnny Isaksson fick andrapriset i mellanvikt för filmen Glada Laxen – En odyssé i kollomiljö. Förstapriset i mellanviktsklassen gick till Adam Selgeryd som gjort filmen Höst.

Annons

Precis hela dagen hade det visats filmer i salongen bakom Café Spegeln. Allt från stumma poetiska dokument till hysteriskt humoristiska kortklipp med galna manus spelades upp på silverskärmen.

En förväntansfull skara närapå fyllde lokalen under stora delar av festivalen, och ett gäng ”filmkonsulter” rörde sig runt under hela arrangemanget för att besvara frågor om filmskapande och lyssna på filmidéer som sedan tävlade om ett pitch-pris.

Filmerna som visades hade delats upp i två olika klasser – tungvikt och mellanvikt – och tävlade inom dessa. Många underbara och välförtjänta bidrag passerade revy och gav upphov till både skratt och eftertänksam tystnad.

Men i slutändan var det enbart några av dem som kunde ta hem priser, och en jury fick det svåra uppdraget att utse pristagarna.

Det var nog många som spänt drog efter andan när domarna tog till orda och började annonsera ut vinnarna.

I tungviktsklassen togs tredjeplatsen hem av Eric Stockselius och filmen ”Tuggummit”. Tvåa blev Magnus Nilssons ”Rolf Fjordvik – The Aftermath”, och förstapriset kammades hem av filmen ”Desert Walk” av Elin Hjulström, med motiveringen ”För ett starkt och originellt berättande som fängslar åskådaren med sitt personliga bildspråk. En annorlunda och fascinerande skildring av en yttre och inre resa mellan en kvinna och en man.”

I mellanviksklassen blev ”Färgnyans” av David Boström trea, ”Glada Laxen – En odyssé i kollomiljö” av bland annat Jonny Isaksson tvåa och ”Höst” av Adam Selgeryd etta. Juryns motivering till förstaplatsen var ”För en enkel och lustfylld historia med komisk timing. Med god berättarteknik och inlevelse gestaltar den en konflikt som de flesta kan känna igen sig i.” Dessutom delades en rad mindre priser ut för bästa skådespelare, hantverk, effekter, och det tidigare omnämnda ”pitch-priset” som togs hem av Emanuel Pärpåls.

Adam Selgeryd, som även förärades med juryns hedersomnämnande, avslöjar efteråt att vinnarfilmen ”Höst” egentligen heter ”Det susar i lövena”, men att det ändå blev ”Höst” när de anmälde den till festivalen. Den gjordes från början av honom och Jonny Isaksson som en skoluppgift till programmet Rörlig bild som de båda läser i Falun.

Uppgiften gick ut på att gestalta hösten, och tillsammans med Anna Isaksson gjorde de filmen så tidigt som oktober förra året. Dock hann den inte bli klar till det årets festval, men nu så!

Sammanlagt bidrog Adam med hela sju filmer till Exit 2011. De gör mycket film, säger han, och de har ju haft ett helt år på sig! Personligen kan jag ju tycka att sju filmer på ett år fortfarande är imponerande företagsamt.

Detta speciellt med tanke på att han även tillsammans med Jonny Isaksson och Isabelle Kågström i somras höll i ett filmskaparläger i Sandviken där unga filmintresserade under två veckor fick tillfälle att lära sig av varandra, få utlopp för sin kreativitet och spela in och färdigställa filmen ”Glada Laxen” (mellanviktsklassens tvåa) – en femton minuters humorkavalkad i stil med Kenny Starfighter möter thriller i Bregottfabriken.

På frågan om det blir fler sommarläger i samma stil kan han inte svara i nuläget; ”det kan hända, men det är inget planerat”.

Tillsammans med Elin Hjulströms ”Desert Walk” går nu alltså Adam Selgeryds ”Höst” direkt vidare till den 16:e Novemberfestivalen i Trollhättan den 18-22 november, och även de filmer som kom på andra- och tredjeplats i båda viktklasserna får där chansen att kvala in till denna tävling. Lycka till allihopa, säger jag!

Christina Smedbakken

Mer läsning

Annons