Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mads och Alicia kärar ner sig i kostymdrama

/
  • Mads Mikkelsen och Alicia Vikander som livläkaren och drottningen i ”A Royal Affair”.

Ett klassiskt kärleksdrama i slottsmiljö med danske filmstjärnan Mads Mikkelsen och svenska supertalangen Alicia Vikander i huvudrollerna. Filmen bygger på verkliga händelser som till viss del format Europas historia.

Annons

För att klara rollen tvingades Alicia Vikander lära sig danska.

– Det var jättesvårt. Jag bodde i Köpenhamn i två månader för att lära mig språket. Jag började med räknetalen. Någon sa att om du kan lära dig räkna på danska, då klarar du resten.

Den engelska prinsessan Caroline blir vid endast 15 års ålder bortgift med den schitzofrene Kung Christian VII av Danmark. Hennes öde känns förutbestämt, när plötsligt ett mirakel inträffar i form av att kungens personlige psykiatriker, doktor John Struensee, anländer till hovet. Caroline och John blir passionerat förälskade i varandra och inleder en förbjuden relation.

John och Caroline delar varandras dröm om en bättre värld för folket och genom att utöva sitt gemensamma inflytande på kungen, lyckas de sakta men säkert ta över makten och införa radikala förändringar för landet. Men det är naturligtvis en delikat balansgång att hemlighålla det pågående triangeldramat för det nyfikna hovet. Kungen är sjuk och som en tickande bomb och det är endast en tidsfråga innan John och Carolines motståndare inom hovet ska lyckas vända kungen emot dem.

– Att få spela drottning, det var ju att se en gammal prinsessdröm gå i uppfyllelse, förklarar Alicia. Och det var kul att se alla kvinnor på inspelningen klädda i korsett och tjusiga klänningar. Fast det var väl så att det var roligast första gången man hade korsett på sig. Sen blev det ju lite besvärligt, till exempel när jag behövde gå på toaletten.

Mer läsning

Annons