Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maffigt och 3D-tekniskt – men mycket är fånigt

/
  • Den unge D’Artagnan drömmer om storslagna äventyr och ansluter sig till tre ärrade musketörer (Luke Evans, Ray Stevenson och Matthew MacFadyen).

Alexandre Dumas succé­roman från 1844 har filmats ett 20-tal gånger, och det är inte svårt att förstå varför: Episka dueller, snabbkäftade våghalsar, intrigerande damer och politiskt maktspel på högsta nivå.

Annons

Den rymmer allt som behövs för att skapa ett maffigt matinéäventyr, och i varje ny version har filmskaparna gjort det mesta av tidens filmteknik för att skapa en ännu mer bombastisk filmupplevelse.

Den senast upplagan håller den flashiga fanan högt. Här färdas musketörerna med luftskepp och söker efter skatter i underjordiska labyrinter, skurken Milady (Milla Jovovich) fasadklättrar i bara korsetten och det unga kungaparet (Freddie Fox och Juno Temple) frasar runt i kreationer som får Vivienne Westwoods garderob att framstå som tvättdagskläder.

Allt ackompanjerat av uppskruvad, öronbedövade matinémusik.

Det kommer inte som någon större chock att filmen förhåller sig relativt fritt till romanen – snarare är det överraskande hur mycket den har behållit från grundhistorien. Unge och kaxige D’Artagnan kommer till Paris för att bli musketör. Där träffar han tre ärrade kollegor, blir indragen i en storpolitisk komplott och får uppleva både kärlek och äventyr.

Mycket är fånigt (som att de brittiska och amerikanska skådespelarna ibland utbrister ”vive la France” och ”c’est la vie” för att markera att de är riktiga fransmän), och manuset pendlar mellan grumligt och övertydligt.

Men här finns också ett ärligt uppsåt: Att skapa en film för hela familjen.

Våldet är relativt återhållet, skådespeleriet är mer ”Bolibompa” än ”Greven av Monte Cristo” (Orlando Bloom gör en ren buskisinsats som ond hertig) och det satsas hårt på äventyr framför eftertanke.

Som vuxen kan man reta sig på 19-åriga Logan Lermans porträtt av D’Artagnan som störig tonårsrebell med grungefrisyr, men blir kompenserad av att tre helgjutna skådespelare som Luke Evans, Matthew MacFadyen och Ray Stevenson gör varsin sexig musketör.

Nog kan det räcka för att liva upp en regnig oktoberlördag.

Karin Svensson

Mer läsning

Annons