Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mammut”-stjärnan gillar svenskt

/
  • Miljonpesosleendet. 30-årige Gael Garcia Bernal, aktuell i ”Mammut”, är den sydamerikanska filmens kanske hetaste namn just nu.
  • Gael Garcia Bernal och Lukas Moodysson. De höll en välbesökt presskonferens på Filmhuset i Stockholm inför världspremiären på ”Mammut”.Foto: Jessica Gow/Scanpix
  • Scen ur ”Mammut”. Här spelar Gael Garcia Bernal en ung IT-miljonär som drabbas av samvetskval inför världens lidande. Foto: Memfis film/P-A Jörgensen

Att spela in film med kontorstider och lunchpauser passade ”Mammut”-stjärnan Gael Garcia Bernal. Nu vill han ta med sig den svenska modellen hem till Mexiko.

Annons

I Lukas Moodyssons storfilm ”Mammut” spelar Gael Garcia Bernal IT-snillet Leo som blivit rik på en spelsajt. Han är på väg till Bangkok för att skriva på ett nytt miljonkontrakt med några investerare. Men förhandlingarna drar ut på tiden och Leo slits mellan framgången och samvetet för det lidande han upplever i Thailand.

”Mammut” är en episodfilm där Leos dagar i Thailand bara är en av komponenterna.

Och på ett blixtbesök i Stockholm berättar Bernal att Lukas Moodysson inte berättade mycket om filmens övriga delar.

– När jag till slut fick se filmen blev jag överraskad över hur Lukas klippt ihop de olika bilderna, berättelserna och känslorna. Det gjorde att jag såg filmen utan att fundera på hur jag själv skötte mig.

Bernal säger att han haft svårt att beskriva ”Mammut”.

– Jag brukar säga att den handlar om föräldraskap och om sakernas tillstånd (skratt). Mer abstrakt än så kan det väl inte bli, men det är vad filmen handlar om. Jag tycker om att den är svår att dissekera. Så fort jag beskriver den reducerar jag den till något den inte är. Men den berör och utmanar, och det är så film ska vara.

Gael Garcia Bernals kanske tyngsta roll hittills var i ”Babel” mot Brad Pitt och Cate Blanchett. Liksom ”Mammut” är den en episodfilm om globaliseringen, där barn och deras barnflickor har stor betydelse. Men Bernal slår ifrån sig alla jämförelser:

– Jag tycker att det är stor skillnad. ”Mammut” handlar om hur vi alla är beroende av varandra genom ett tema, föräldraskap. Det är ett naturligt band. I ”Babel” är banden slumpmässiga. Jag skulle inte ens prata om de två filmerna i samma mening. De är dessutom filmade i helt olika stil.

Hemma i Mexiko City driver Bernal produktionsbolaget Canana som han beskriver som en bubblande vulkan av idéer och projekt. Där regisserade han filmen ”Deficit”, och nästa film han regisserar drömmer han om att göra på ”skandinaviskt” sätt:

– Lukas jobbar med kontorstider och lunchpaus. Det är en mycket mer human approach, man slipper slita livet ur sig. I Mexiko är normen 15-timmarsdagar.

Erik Helmerson

TT Spektra

Mer läsning

Annons