Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Melancholia” är ­faktiskt inte dyster

/
  • Svenske Alexander Skarsgård och Kirsten Dunst är med i Lars von Triers ”Melancholia”.
  • ”Melancholia” var den danske regissören Lars von Triers nionde tävlingsfilm vid filmfestivalen i Cannes.Foto: Francois Mori/AP/Scanpix

Trots att den visar hur jorden går under är det ingen riktigt dyster film, Lars von Triers ”Melancholia”.

Annons

– Det är inte ett helt olyckligt slut, säger han.

Att vi redan från början vet att det går åt skogen med vår planet gör inte filmen mindre intressant, anser den danske regissören.

– Vi vet att jorden går under, men det intressanta är hur det sker. Vi vet att Titanic sjunker, men vad händer fram till dess? Vi vet att James Bond kommer att överleva, men hur gör han det? Det är en film om melankoli och om stämningar. Det är inte en katastroffilm, det är mer ett kammarspel med en katastrof, säger Lars von Trier.

Kirsten Dunst och Charlotte Gainsbourg spelar systrar och det är under ett stort bröllop som undergången närmar sig. Det förvånade många att von Trier vände sig till Dunst, som inte gjort sig känd för att göra europeiska konstfilmer.

– Jag skrev ju rollen för Penelope Cruz, säger han. Vi hade en massa korrespondens, och men så plötsligt visade det sig att hon inte hade tid.

Var i processen Kirsten Dunst kom in vet han inte riktigt. Men hon ville göra något som var annorlunda mot det hon brukar.

– Hon var bra att jobba med. När man jobbar med en stjärna som Kirsten, så får man något för pengarna.

Dunsts pojkvän i filmen spelas av Alexander Skarsgård.

– Jag hade skrivit en roll till honom, där han skulle spela en kille som hade svårt att få tjejer. Sen träffade jag honom och insåg att det skulle vara omöjligt för denne snygge kille att spela en sådan roll. Så han fick i stället bli den som gifter sig med Kirsten, säger von Trier med ett skratt.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons