Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Millennium” är världens bästa tv-serie

/
  • Nordiskt jubel. Producenten Søren Stærmose (håller priset), regissören Niels Arden Oplev (längs till vänster) och line producer Susann Billberg-Rydholm (tvåa från vänster) kunde glädjas åt ”Millenniums” framgångar på internationella Emmygalan. AP Photo/Henny Ray Abrams

Millennium-trilogin är årets bästa miniserie. I alla fall enligt juryn för det internationella Emmypriset som delades ut i New York i går.

Annons

– Jag är väldigt stolt över det vi har gjort, säger Michael Nyqvist på plats i New York.

Det är första gången sedan 1998, då Lars Molins ”Den tatuerade änkan” vann klassen bästa drama, som en svensk produktion prisas i någon av de tyngre klasserna på den internationella Emmygalan.

– Jag tycker det är viktigt att vi får uppmärksamhet för det vi har gjort. Det har ju setts av folk över hela jorden på ett sätt som en svensk film aldrig gjorts tidigare, säger Michael Nyqvist om den svenska filmatiseringen av författaren Stieg Larssons böcker.

Själv var han nominerad i kategorin bästa manliga skådespelare men fick se priset gå till britten Christopher Eccleston för rollen i ”Accused”. Även Noomi Rapace – som inte var på plats i New York – gick lottlös, något som fick producenten Søren Stærmose att sitta på nålar ändå tills vinnaren av den sista kategorin, ”bästa tv-film/mini-serie”, presenterades. Med prispokalen i en segergest ovanför huvudet gick han sedan ner på knä inför det samlade pressuppbådet.

– Ja, ja, ja, det känns jättebra! Vi är så väldigt nöjda. Det är tre år sedan vi hade premiär på filmen och nu vinner vi det här. Det är ett underbart avslut, säger han.

Nu kan teamet knyta ihop säcken med tv-världens motsvarighet till Oscarstatyetten, innan stafettpinnen tas över av den amerikanska filmatiseringen med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna.

– Det här är det mest prestigefyllda priset man kan vinna när det gäller tv, säger en lycklig Niels Arden Oplev, som regisserade den första filmen.

– Jag tror i förlängningen att det gör att licensbetalarna inser att de har väldigt bra svensk tv, fyller Daniel Alfredsson, regissören bakom de andra två, i.

För Michael Nyqvist har rollen som Mikael Blomkvist definitivt öppnat dörrar mot resten av världen. Sedan ”Män som hatar kvinnor” hade premiär har han vandrat nerför åtskilliga internationella röda mattor.

– Det har blivit en del faktiskt med det här jobbet. Men jag tar det rätt cool. Jag tycker det är kul att träffa folk, skådespelare från hela världen, säger han.

Någon sen efterfest blev det inte för den hårt arbetande Nyqvist. Han syns mot Tom Cruise i kommande ”Mission Impossible - Ghost Protocol” och har nyligen avslutat inspelningen av ”Disconnected” med bland andra Alexander Skarsgård och Jason Bateman. Nu är han i New York och spelar in science fiction-thrillern ”Europa”.

– Det går bra, jag jobbar som tusan. Men jag har en jätterolig och intressant roll, säger Michael Nyqvist.

Katarina Matsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons