Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modigt – nejdå, nu är det hög tid för en hjältinna

/

Det tog 17 år och 13 filmer, men i och med releasen av ”Modig” tog Pixar slutligen steget och förverkligade ett äventyr med en kvinnlig hjältinna.

Annons

Äntligen och på tiden, kan man tycka. Sedan kan väl bolagets nya alster inte direkt betecknas som en ny klassiker på samma nivå som ”Hitta Nemo”, ”Ratatouille” eller ”Toy Story 3”, men det här är ändå avsevärt bättre än det mesta som konkurrenterna får ur sig.

Den delvis ljumma kritiken på hemmaplan är således inte helt lätt att ta till sig och måste jag säga även smått orättvis.

Handlingen utspelas i 900-talets skotska högländer. Där lever den frejdiga prinsessan Merida ett självständigt pojkaktigt liv i skön harmoni med naturen. Att hon hellre rider och skjuter pil än ägnar sig åt att lära kvinnlig vett och etikett verkar inte bekymra de kungliga föräldrarna överdrivet mycket. Fast nu stundar förändringens tider. Traditionen säger nämligen att det är dags för Merida att trolova sig med någon av de hopplösa kandidater grannklanerna presenterar. Det ser mörkt ut för den beslutsamma prinsessan, men då får hon en avdankad häxa att förtrolla mamma drottningen för att slippa ingå äktenskap, varpå kaos tar vid. 

Just häxan tillhör för övrigt filmens mer lyckade lustiga inslag. Likaså är det lätt att flina åt friarkandidaternas uppenbara tillkortakommanden. Fast annars ska det förstås inte stickas under stol med att Modig överlag betonar spännings- och actionelementen mer än humorn och gagsen. Detta i sin tur ska nödvändigtvis inte ses som något negativt. Särskilt som det hela rent visuellt är en ren njutning att skåda. Modig är en ruskigt snygg skapelse, helt enkelt. Kanske till och med bland det flottaste Pixar fått till någon gång, och det säger som bekant inte lite.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons