Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörk filmserie kantad av tragedier

/
  • ”Jag tror att de ska förvänta sig vad man kan förvänta sig av en film från Chris Nolan, han skulle aldrig göra någonting som inte var bättre än det som gjorts tidigare”, säger Christian Bale till The Telegraph. Bale spelar Batman i ”The dark knight rises”, filmen som avslutar Christopher Nolans trilogi om den maskerade hämnaren.              Foto: Ron Phillips/AP/Scanpix
  • ”En blandning av ’Batman begins’ och ’The dark knight’”, säger Christian Bale om ”The dark knight rises”.

”The dark knight rises” får premiär i skuggan av det vansinnesdåd som kostade tolv människor livet. Filmen är mörk och våldsam, men mörkret var en av anledningarna till att Christian Bale tackade ja till att spela Batman.

Annons

I dag, den 25 juli får den avslutande delen i Christopher Nolans Batman-trilogi premiär på svenska biografer. Filmserien har hittat en stor publik, dragit in enorma summor pengar och hittills belönats med två Oscar-statyetter.

Men trilogin förföljs av tragedier. 2008 tilldelades skådespelaren Heath Ledger en postum Oscar för sin roll som den psykopatiske superskurken Jokern i filmens andra del ”The dark knight”. Ledger dog av en överdos läkemedel den 22 januari 2008, nästan exakt ett halvår innan filmens premiär. När ”The dark knight rises” nu går upp på bio sker det knappt en vecka efter det attentat i Colorado där tolv människor sköts till döds av en tungt beväpnad gärningsman.

Efter dödsskjutningarna ställde filmbolaget Warner in filmens galapremiär i Paris. En planerad omfattande pr-turné med filmens skådespelare har ställts in och bortsett från ett kortfattat pressmeddelande har Warner lagt locket på angående morden.

Under helgen kom ändå ett uttalande från huvudrollsinnehavaren Christian Bale:

– Ord kan inte uttrycka den fasa jag känner. Jag kan inte ens börja begripa den smärta och sorg som de drabbade och deras anhöriga upplever, men jag känner med dem.

Christopher Nolans Batman-filmer är mörka och stundtals väldigt våldsamma. Efter dödsskjutningarna ställdes frågor om huruvida filmernas innehåll kan ha påverkat mördaren. Ändå har debatten i USA snarare kommit att handla om landets vapenlagar än om videovåld. För Christian Bale var just det faktum att Christopher Nolan målat ett mörkt porträtt av den maskerade superhjälten avgörande för hans engagemang i serien.

– Rollen som Batman har varit enormt viktig för mig. Från det första mötet jag hade med Chris Nolan där vi kom överens om ett koncept, tanken på att Batman kunde vara en mörkare figur. Jag förvånades över att Bob Kane (den tecknade seriens skapare) hade den avsikten. Det var 1939, början av andra världskriget och han hade en känsla av att vara totalt maktlös inför en global tragedi, sade Christian Bale i en intervju med den brittiska tidningen The Telegraph.

Skådespelaren berättar hur Christopher Nolan bevisat för honom hur det går att göra episka actionfilmer som samtidigt har plats för skådespeleri:

– I början ser vi Bruce Wayne som en totalt tillintetgjord person. En bruten man som för första gången står inför en fysiskt överlägsen fiende. Han måste välja om han ska låta Batman återvända eller om han ska leva ett liv som är värt att leva. Det är en fascinerande och komplex karaktärsbeskrivning samtidigt som det är en djävla bergochdalbana till underhållningsfilm.

Mer läsning

Annons