Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Potter tar farväl är han som allra bäst

/
  • Mycket står på spel. Både för Harry (Daniel Radcliffe) och för publiken i
  • För sista gången. Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint rollerna som Harry, Hermione och Ron. Sedan debuten i

Slutet gott, allting gott. Cirkeln sluts på King's Cross Station, spår 9 3/4, då vår hjälte blivt en brittisk svenne.

Annons

Där tog äventyret en gång sin början för tio år sen, då ett gäng småpojkar och småflickor for iväg till den läskiga trolleriskolan Hogwort. 19 år senare går de hemliga tågen fortfarande...

Vi är många runtom i världen som kommer att sakna Harry Potter/Daniel Radcliffe efter att ha följt denne sagolike trollkarl med magiska krafter som ingen annan, förutom hans fiende in i döden, Lord Voldemort.

Vi kommer också att sakna rödtoppen Rupert Grint och Emma Watson, som hans omåttligt trogna vänner och vapendragare Ron och Hermione. De bjuder också, till biopublikens förtjusning, på en rejäl kyss mitt uppe i dramatiken.

Kanske saknar en del också ondskans förerträdare Voldemort (Fiennes) med ormen och Severus (Brickman), som båda har vissa band till unge Potter. Själv kommer jag att minnas Michael Gambon, som axlade framlidne Richard Harris roll som rektor Dumbledore. Denne Gambon är en 70-årig irländare som varit en av mina absoluta favoriter bland brittiska skådisar ända sedan han spelade "Den sjungande detektiven" i en tv-serie i mitten på 80-talet.

Alltnog, Harry Potter tar farväl med dunder, brak och bravur, explosioner och eldstormar så det står härliga till i den slutliga striden mot Voldemort. Osynlig, i skyn ovanför Hogwort, väser denne hotfulla fräser likt en Jigsaw (Tobin Bell) i skräckserien "Saw". Även Potter har en hel del tuffa hinder att ta sig igenom innan den ofrånkomliga och för den här typen av actionfyllda filmer sedvanliga finalen man mot man.

Om första delen av "Dödsrelikerna" kändes som en transportsträcka med snöpligt slut för halvtid (likt de serietidningar jag läste som liten grabb där det stod "forts i nästa nummer" när det var som allra bäst) så är denna andra del desto vassare. Ja, den bästa av alla åtta filmer med Harry Potter. i konkurrens med den lekfulla "Den vises sten" som inledde eran. Det är välgjort, humoristiskt och tempostarkt rätt igenom.

De tidiga scenerna med en resa ner i ett underjordiskt bankvalv, vaktat av en eldsprutande ukrainsk jättedrake, anger tonen direkt.

J K Rowling borde vara mycket stolt över hur Chris Columbus, David Yates och övriga regissörer och manusförfattare överört hennes äventyrsböcker till filmduken.

Mer läsning

Annons