Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiskt filmpris till Ruben Östlund

/

Det blev en svensk vinnare i år igen. Ruben Östlunds omtalade ”Play” får Nordiska rådets filmpris för 2012.

Annons

Regissören själv tror att filmens angelägna ämne har motiverat utmärkelsen.

Ruben Östlunds ”Play” gav upphov till en lång och delvis infekterad debatt sedan den fått premiär på svenska biografer. Nu belönas den kontroversiella långfilmen med Nordiska rådets filmpris.

Handlingen i ”Play” cirklar kring ett gäng unga pojkar från Göteborgs förorter som rånar andra ungdomar.

Eftersom samtliga förövare i filmen är svarta beskylldes den för rasism, men Ruben Östlund ser inte priset som en upprättelse.

– Det var ett tag då jag inte visste vart debatten skulle ta vägen och det kändes osäkert, men jag upplevde att det var många som stod bakom filmen. Nu kan jag titta mer tacksamt på debatten. Det var meningen att vi skulle ta upp de här ämnena och när det nu återkommer med Tintin så känner jag att ”Play”-debatten fortsätter, säger han när TT Spektra når honom på telefon.

Övriga nominerade var Nikolaj Arcels ”A Royal Affair” med Alicia Vikander i rollistan, Jukka Kärkkäinen och J P Passis ”Kovasikajuttu”, Arild Andresen ”Kompani Orheim” och Hafsteinn Gunnar Sigurdsson ”A annan veg”.

– Man blir hedrad. Det är så pass svårt att få priset, för nordisk film står sig så bra i världen, säger Ruben Östlund, som delar på priset med producenten Erik Hemmendorff.

Nordiska rådets filmpris delas i år ut för nionde gången. Även förra året gick utmärkelsen till Sverige genom Pernilla Augusts ”Svinalängorna”. Priset är på 350 000 danska kronor och delas ut i Helsingfors den 31 oktober.

Carl Cato/TT Spektra

Henrik Larsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons