Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sluter Fatih Akin cirkeln

/
  • Zinos Kazantsakis (mitten) driver en krisdrabbad restaurang i den hyllade tyske regissören Fatih Akins nya komedi ”Soul Kitchen”.
  • Tyske regissören Fatih Akin. Han var själv nervös när han bytte från mörkt drama till komedi i sin film ”Soul Kitchen”.

Nu kommer den svängiga feel good-komedin ”Soul Kitchen” till Gävle. Regissören Fatih Akin drabbades själv av tvivel inför sin film.

Annons

Efter ”Mot väggen” och ”Vid himlens utkant” räknas han som en av Tysklands bästa unga regissörer. De filmer som Fatih Akin hittills gjort har varit starkt dramatiska, ofta tragiska berättelser. Därför var förvåningen stor när han visade upp den hysteriska ”Soul Kitchen”.

– Jag var tvungen att kolla med alla mina vänner. Jag är känd för att göra allvarliga saker. Vad skulle min publik tycka om det här, sa regissören när TT Spektra träffade honom på filmfestivalen i Venedig.

Filmen är en snabbt berättad komedi om en man som driver en restaurang i en nerkörd del av Hamburg. Hans kriminelle bror, en mästerkock med temperament och en flickvän som vill flytta utomlands är bara några av de andra huvudpersonerna i berättelsen.

– För mig känns det som om den här filmen fullbordar en cirkel från de tidigare. Alla mina hjältar har letat efter nya hem, de har velat lämna sitt land. För första gången berättar jag nu om en kille som stannar och som försvarar sitt hem. Den logiska slutsatsen blir att nästa film ska handla om människor som slår sig ner och skapar nya hem, säger Fatih Akin.

Han berättar att Stanley Kubricks mörka komedi ”Dr Strangelove” har varit en förebild, han nämner soulscenen i Hamburg och om hur filmens utseende till stor del skapats för att motsvara det svängiga soundtracket.

Även om ”Soul Kitchen” går att beskriva som en feel good-film behandlar Fatih Akin allvarliga ämnen. Ett av filmens huvudteman är klasskillnader.

– Jag ville göra en kommersiell film som tog upp den klassiska storyn om en kille från proletariatet som slåss mot dom som har pengar. De rika killarna är vita, killen från proletariatet är immigrant. Fast jag ser inte mina filmer som politiska. En film som ”Vid himlens utkant” handlar om det som finns bakom det politiska.

Hur är Fatih Akin själv som kock?

Han skrattar:

– Jag är bättre som regissör än som kock. Men jag har barn, så jag är ju tvungen att laga mat hemma. Jag tycker egentligen inte om att gå på restaurang, så eftersom min fru är bra på att laga mat äter vi oftast hemma.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons