Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vet alla vem Jennifer Lawrence är

/
  • Körde hårt i onödan. Jennifer Lawrence tränade två timmar om dagen, sju dagar i veckan, i sex månader, och blev stark och fick muskler. När hon kom till inspelningen av ”X-Men: First Class” fick hon ändå inte göra sina egna stunts.

I vintras var hon indie-filmernas okrönta drottning efter succén med ”Winter’s Bone”. Nu har 21-åriga Jennifer Lawrence kastat sig in i mastodontfilmernas värld med ”X-Men: First Class”.

Annons

Den nya ”X-Men”-filmen är en så kallad ”prequel”, det vill säga den utspelas före de tidigare filmerna. Den handlar om hur vännerna Magneto och Charles Xavier blir dödsfiender, och om hur de unga mutanterna upptäcker sina krafter.

”Winter’s Bone”-stjärnan Jennifer Lawrence spelar Mystique, den karaktär som i de andra filmerna spelades av Rebecca Romijn.

– Jag hatar henne för det speciella sätt som hon gick på som Mystique. Jag var ju tvungen att lära mig gå på samma sätt, och det var oerhört svårt, säger Jennifer med ett leende.

Hon tycker det var stort att få vara med i en X-Men-film, men hade velat arbeta mer fysiskt.

– Jag hade hoppats att jag skulle få göra mina actionscener själv. Jag tränade två timmar om dagen, sju dagar i veckan, i sex månader. Jag blev stark och fick muskler och kom till inspelningen och sa ”jag vill göra min egna stunts” och fick svaret ”nej du, det kommer inte på frågan”.

– Den Mystique jag spelar är en ung tjej som är osäker men som under filmens gång hittar både sin kvinnlighet och sin sexualitet, och som törs säga sin mening. Professor X är hennes mentor, hon ser upp till honom och blir lite kär i honom. Sedan kommer Magneto och hon blir riktigt ordentligt kär i honom. Hon är en ung kvinna som lär sig att vara stolt över sig själv och den hon är.

Före rollen i det nattsvarta dramat ”Winter’s Bone” var Jennifer Lawrence i princip helt okänd. Rollen som den tuffa tonårstjejen som måste hitta sin pappa, död eller levande, i ett fattigt och fientligt bergsområde, satte henne ordentligt på kartan, med en Oscarsnominering som yttersta bevis på att hon slagit igenom.

– Att den filmen blev så stor var något som ingen av oss hade kunnat tro. Jag vet faktiskt inte varför, men jag älskade verkligen manuset.

Jennifer Lawrence berättar att filmen var ett drömprojekt för regissören Debra Granik.

– Hon kunde verkligen placera åskådaren mitt i den här glädjelösa och dystra miljön och gjorde det utan att vika en tum. Det bevisar att det finns en publik som vill ha filmer som är meningsfulla och som har bett.

Mer läsning

Annons